15 decembrie, ziua în care în Timişoara se aprindea flacăra Revoluției din 1989

Data publicării:
timisoara rev

Totul a pornit de la protestul enoriaşilor lui Laszlo Tokes.

În ziua de 15 decembrie, mai mulți enoriași ai au venit în fața imobilului din Piața Maria, din Timișoara, unde se află sediul Bisericii Reformate, de unde Laszlo Tokes urma să fie evacuat și mutat la o altă parohie. Pastorul făcuse comentarii critice la adresa lui Nicolae Ceaușescu, la televiziunea maghiară, iar autoritățile comuniste au considerat că incita la vrajbă etnică.

Enoriașii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a împiedica evacuarea acestuia. Mulți trecători s-au alăturat protestului. La începutul zilei, în fața imobilului se aflau doar câteva persoane în vârstă, care au venit să îl susțină pe pastorul Laszlo Tokes, care refuza să plece. Cu fiecare oră care trecea, numărul oamenilor creștea, însă, astfel încât, în jurul orei 16.00, în fața sediului Bisericii Reformate se adunaseră deja aproape o sută de persoane. La un moment dat, pastorul Laszlo Tokes a apărut la una dintre ferestre si le-a spus oamenilor că totul este în ordine și le-a cerut să plece, să nu își pună viața în pericol pentru el.

Totuși, cei prezenți au răspuns, în cor, „nu plecăm, nu plecăm”, iar apoi: „libertate, libertate”. Spre seară, lumea s-a dispersat, iar în zonă au mai rămas câteva grupuri, până la miezul nopții, care au fost împrăștiate de oamenii Securității, care au încercat să rețină câțeva persoane.

Vestea că ceva se întâmplă în Piața Maria, s-a răspândit rapid în oraș. A doua zi, mișcarea pro Tokes a trecut în planul secund și s-a transformat într-o adevărată mișcare de protest față de regimul comunist și s-a transformat în ceea ce acum numim: Revoluția română din decembrie 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri