AFP: Chiar dacă se spune că e un oraş trist, Bucureştiul are multe comori arhitecturale

Data publicării:
2001 20patrimoniu 20afp-44674

Scăpate de buldozerele lui Nicolae Ceauşescu şi de cutremurele care au zguduit Bucureştiul, multe clădiri de patrimoniu sunt lăsate în paragină sau demolate cu complicitatea autorităţilor. Dictatorul a demolat, printre altele, Mănăstirea Văcăreşti şi Spitalul Brâncovenesc, ca să facă loc proiectului său faraonic. Povestea se repetă azi, doar că acum conacele boiereşti şi clădirile cu sute de ani de istorie în spate sunt înlocuite de blocuri din metal şi sticlă.

Chiar dacă se spune de multe ori că este un oraş trist, cu clădiri comuniste, Bucureştiul are multe comori arhitecturale: vile decorate în stil Art Nouveau, clădiri moderniste sau în stil brâncovenesc, parcuri mari şi hale şi pieţe din secolul al XIX-lea. Deşi monumente istorice, aceste cădiri sunt adesea abandonate şi distruse pentru a face loc unor locuinţe noi fără farmec”, scrie France Presse.

Controversata Hală Matache a fost amintită în articolul jurnaliştilor francezi. A fost construită în 1880 şi, pentru istoria sa, a fost apărată în dese rânduri de ONG-işti care au ieşit în stradă pentru a împiedica demolarea ei. Chiar şi aşa, ar putea fi sacrificată pentru a face loc magistralei Buzeşti - Berzei.

Una dintre halele emblematice ale oraşului, Hala Matache, este lăsată în paragină după ce a fost salvată de la demolare din ordinul primarului de centru-stânga Sorin Oprescu, pentru a face loc unei şosele cu patru benzi. Multe case istorice au fost distruse într-o noapte pentru acest proiect, iar ocupanţii lor, în cele mai multe cazuri persoane sărace, au fost nevoiţi să plece în grabă din calea excavatoarelor”, au mai notat cei de la France Presse.

Aceştia au ţinut să menţioneze în articol că primarul Sorin Oprescu şi actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, nu au vrut să comenteze subiectul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri