Aglomeraţie la benzinării până în ultimul moment: Acciza pe carburanţi a intrat în vigoare

Data publicării:
benzina1

1 aprilie este oficial ziua scumpirilor: mult contestata taxă suplimentară pe carburanţi a intrat în vigoare la ora 0, aşa că de marţi, toate sortimentele de benzină şi motorină depăşesc 6 lei pe litru. Aşadar, dacă luăm în calcul că o familie obişnuită consumă aproximativ 50 de litri de benzină sau motorină în fiecare lună, asta înseamnă 20 de lei în plus. Mulţi şoferi au ales să facă plinul înainte de miezul nopţii, aşa că în benzinării a fost aglomeraţie mare.

Cei care au făcut plinul după miezul nopţii au dat mai mult cu 40 de bani pentru fiecare litru de carburant. „Cel mai rău este că e nejustificat. E nejustificat! Prețul la producător, la poarta rafinăriei, este de 20 de ori, de 30 de ori mai mic”, se plânge un şofer de taxi.

Preţul este oricum „foarte mare, în raport cu veniturile noastre e extrem de scump, dar nu ţine nimeni cont de asta”, arată şi un proprietar de autoturism din Sibiu. „Asta e, alimentăm cât avem, câţi bani avem”, spune altul.

La Târgu Jiu, şoferii au alimentat încă din timpul zilei, aşa că, cu câteva ore înainte de miezul nopţii, staţiile peco erau goale. Şi la Bacău au fost puţini şoferii care au mai trecut pe la benzinărie înainte de miezul nopţii.

Dacă omul de rând va trebui să suporte supraacciza din propriul buzunar, transportatorii de marfă şi cei de călători vor primi ajutor din partea Guvernului. 4 din cei 7 eurocenţi vor fi returnaţi trimestrial de la stat, pe baza facturii. În total, este vorba despre 80 de milioane de euro, în timp ce încasările pe un an din suprataxă ar fi de 490 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri