Video Care sunt cauzele care duc la drame ca cea din Chiajna, unde un bărbat își ține ostatic copilul după ce soția l-a amenințat că pleacă

Data actualizării: Data publicării:
Mașină de poliție parcată
Foto: George Călin/Inquam Photos

Psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat la Digi24 că în cazuri precum cel de la Chiajna, unde un bărbat își ține ostatic copilul de 5 ani pe care amenință că îl va omorî, este foarte importantă atenția la mesajul transmis, mesaj care trebuie să fie unul de dezescaladare, în condițiile în care interesul minorului prevalează.

"Trebuie să fim foarte atenți la limbaj. Trebuie să transmitem un mesaj de dezescaladare, o soluție pașnică, la care sunt sigur că lucrează negociatorii. Pentru ca astfel de situații să se termine cu bine e nevoie ca toată lumea să își păstreze uzul rațiunii.

Nu e încă cunoscut ce își dorește bărbatul.

Oamenii care sunt acolo sunt negociatori care au reușit să stabilească puncte de comunicare cu persoane în situații limite. Interesul minorului prevalează, e foarte important. Probabil și negociatorii caută să stimuleze faptul că e părinte, cu mesajul - copiii nu sunt arme sau scut.

Va fi necesara apoi și o relație de reconciliere copil-părinți. Văd la mine la cabinet părinți care se tem că își vor pierde copilul. Le aduc aminte că relația părinte-copil trece prin mai multe etape și că la orice moment viitor părintele își va putea reconstrui relația cu copilul lui.

Majoritatea persoanelor care comit acte de violență provin din medii violente, dar puțini vor deveni violenți, ca adulți. Această discrepanță arată că nu e exclusiv modelul de violență, ci intervin și alte variabile. Marele determinant al violenței e sărăcia, apoi lipsa mobilității sociale, dificultatea de a avea siguranță financiara, un cerc social de suport."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri