Ce muniție a folosit Jandarmeria la proteste, cât a costat și de unde a cumpărat-o

Data publicării:
proteste gaze inquam octav ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Muniția din care Jandarmeria a risipit la protestul de vineri a fost cumpărată în 2015 cu 13 milioane de lei, scrie Rise Project. Furnizorul acesteia a fost un om de afaceri care în trecut a primit o amendă consistentă pentru trucarea de licitații cu armament.

Conform Rise Project, grenadele lacrimogene folosite vineri noaptea au fost cumpărate în februarie 2017 la trei zile după primele proteste împotriva Ordonanței 13. 

În același an, dar în luna martie, Jandarmeria a hotărât că nu este destul de bine înarmată și a mai achiziționat 50 de cartușe de calibrul 38 mm cu efect ILF (prescurtarea de nomenclator pentru „Iritant, lacrimogen, fumigen”) și alte 600.000 de cartușe de trei calibre diferite (7,65×17 mm, 9×19 mm și 9×18 mm).

452 de protestatari antiguvernamentali au fost răniţi vineri și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre ei, peste 50 au mers la Institutul de Medicină Legală să își ia certificate ce demonstrează că au fost răniți de jandarmi. Oamenii sunt hotărâți să facă și plângere penală împotriva trupelor speciale. Au fost victimele unui abuz, explică protestatarii, pentru că, deși manifestau pașnic, au avut de-a face cu brutalitatea forțelor de ordine.

Citiți mai multe amănunte despre muniția cumpărată și folosită de Jandarmerie, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri