Sari la conținut
News Alert

Ce scrie presa străină despre protestele din România

Publicaţiile The Guardian şi New York Times au scris despre protestele din România, subliniind că mii de persoane s-au strâns pentru a manifesta contra corupţiei şi legilor justiţiei.

proteste ianuarie 20180120195359_IMG_0449-01 octav ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Mii de români au mărşăluit pe străzile din Bucureşti sâmbătă, într-un protest faţă de legile justiţiei. Circa 50.000 de mii de oameni au mers spre Palatul Parlamentului, scandând şi strigând "Hoţii" Protestatarii s-au contrat pentru puţin timp şi cu forţele de ordine la Piaţa Universităţii, în timp ce alte demonstraţii au avut loc în marile oraşe ale României", scrie The Guardian, preluând informaţiile de la Reuters şi Associated Press.

În finalul articolului, The Guardian precizează că Transparency International clasifică România printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană.

Şi New York Times scrie despre protestele de amploare din România, la care au participat, de-a lungul timpului, sute de mii de oameni.

Proteste masive au avut loc la Bucureşti, acolo unde mii de oameni s-au strâns în Piaţa Constituţiei, unde doar AC/DC sau Andre Rieu au reuşit să adune atâta lume, a notat și Deutsche Welle.

Şi Al-Jazeera relatează despre manifestaţiile din România, unde peste „50.000 de oameni au mărşăluit spre Parlament din importanta Piaţă a Universităţii”.

Zeci de mii de români protestează faţă de modificarea legilor justiţiei la Bucureşti şi în întreaga ţară, a relatat, sâmbătă, agenţia Associated Press, preluată de mai multe publicaţii din lume. Iar Euronews a transmis în direct, pe Facebook, protestul de la Bucureşti.

proteste ianuarie 20180120203408_IMG_0530-01

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

AP notează că protestatarii strânşi la Bucureşti au avut o scurtă altercaţie cu forţele de ordine, iar mai târziu vor mărşălui spre Palatul Parlamentului.

„Hoţii, Hoţii”, scandează protestatarii de la Bucureşti, scrie AP, care subliniază că manifestaţii au loc şi la Cluj, Timişoara sau Iaşi.

AP reaminteşte că în România au avut loc o serie de proteste şi anul trecut.

Agenţia France Presse scrie că peste 30.000 de români au manifestat la Bucureşti şi în marile oraşe împotriva corupţiei şi a unei reforme controversate a justiţiei dorită de majoritatea de stânga.

„Suntem aici pentru a cere conducătorilor să nu se atingă de justiţie”, a declarat omul de afaceri Marius Constantin, în vârstă de 49 de ani, venit de la Sibiu pentru această manifestaţie.

AFP notează că aceste manifestaţii intervin la câteva zile după demisia forţată a premierului social-democrat Mihai Tudose şi numirea ca şef al Guvernului al eurodeputatei Viorica Dăncilă, care susţine legile controversate.

Agenţia franceză subliniază că 5.000 de persoane au manifestat la Cluj şi Timişoara şi 3.000 la Iaşi.

Şi nydailynews.com scrie despre protestele din România, subliniind că pe lângă miile de oameni din Bucureşti s-a protestat şi la Cluj, Timişoara, Constanţa, Bacău, Sibiu şi Iaşi.

Euronews a transmis în direct, pe Facebook, protestul de la Bucureşti. Jurnalistul Hans Von der Brelie a mărşăluit alături de protestatari şi a oferit în timp real informaţii despre manifestaţia din capitala României.

Sursa: News.ro

Citiți și:  VIDEO | Protestele, în viziunea unui reporter străin care i-a însoțit pe manifestanți