COD ROȘU. Starea de alertă a fost extinsă. Ion Sandu, ANM: Constanţa s-ar putea să aibă cea mai dificilă situație

Data publicării:
cristi popa munte de zapada

(Meteorologul Mihai Timu explică ce înseamnă avertizarea cod roșu)

ACTUALIZARE 16.00 Directorul ANM, Ion Sandu, a avertizat, miercuri, în ședința comandamentului de iarnă, că în următoarele ore județul Constanța s-ar putea să aibă cea mai dificilă situație și s-ar putea înregistra cele mai grave probleme. În Constanța a plouat până la intrarea în vigoare a codului rece, temperatura va scădea la minus 8 grade, ploaia se va transforma în lapoviță, apoi vor fi căderi masive de zăpadă, care se vor depune și pe cablurile de energie sau de telecomunicații. De asemenea, vântul va ajunge la cea mai mare intensitate.

ACTUALIZARE 14.15. Starea de alertă a fost extinsă în județele Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea. Decizia a fost luată în ședința de guvern de miercuri.

Se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Codul roșu este valavil de la ora 15.00 până la ora 22.00.

Până la ora 12, în toată zona avertizată, vântul şi ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Foarte probabil, acest nou cod roșu va duce la extinderea stării de alertă.

Un cod roșu pe timp de iarnă a fost emis pentru prima dată în țara noastră - de la începutul codului de culori pentru avertizările meteo - în urmă cu numai câteva zile. Imediat, Guvernul a luat măsura instituirii stării de alertă în zonele vizate din județele Buzău, Brăila și Vrancea.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat anterior că probabilitatea ca, miercuri după-amiază, să fie emis cod roşu de ninsori şi viscol pentru anumite zone este foarte mare.

El a amintit, într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, că pentru emiterea unui cod roşu este necesar să fie îndeplinite trei condiţii, şi anume ca stratul de zăpadă să fie de cel puţin 50 centimetri, intensitatea căderii zăpezii să fie de peste 10-15 cm/oră, iar viteza vântului să depăşească 80-90 km/oră.

Starea de alertă ar putea fi extinsă

Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă se vor reuni la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alertă să fie extinsă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii, a anunţat premierul Victor Ponta

Starea de alertă va fi declarată pentru judeţele care intră sub cod roşu.

Luni, membrii comandamentului de urgenţă au decis starea de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea.

"În baza ultimelor avertizări de la ANM, vom şti exact în ce judeţe concentrăm forţele. Dacă va fi cazul, la ora 15.00 vom extinde starea de alertă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta.

El i-a cerut vicepremierului Dragnea să explice că, prin starea de alertă, nu sunt alocate fonduri autorităţilor locale, ci că toate materialele sunt alocate din rezerva de stat.

Luni, membrii comandamentului de urgenţă au decis starea de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea.

Ce înseamnă stare de alertă

Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri