Crima de la Iaşi. Autorităţile au făcut anchetă socială acum cinci ani, dar copiii au rămas la tatăl violent

Data actualizării: Data publicării:
masina politie

Băiatul de 15 ani din judeţul Iaşi obligat de tată să îşi îngroape mama ucisă în bătaie de părintele lui este victima sistemului, spun supăraţi apropiaţii familiei. El şi surorile lui mai mici au trăiat ani de zile în teroare fără ca cei de la protecţia copilului să intervină. Acuzaţiile vin de la cei care au fost martorii bătăilor pe care le primeau cei mici. Drama a atins apogeul a doua zi de Crăciun când copiii au văzut cum tatăl lor le ucide mama.

Băiatul de 15 ani şi surorile lui, una de 13, alta de 14, se pot considera acum orfani: mama este moartă, iar pe tată îl aşteaptă zeci de ani de închisoare. Chiar şi aşa le va fi mai bine, spun vecinii.

Florentina Sumănaru – vecină: „Bătea copiii, aveau numai vânătăi pe spate”.

Inspectorii de la Protecţia Copilului au făcut acum cinci ani o anchetă în această familie, dar copiii au rămas tot la mâna tatălui violent.

Reporter: Copii erau bătuţi? S-a făcut înainte ceva, o anchetă socială la familia asta?

Tiberiu Bantaş - purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi: În momentul de faţă nu am date suficiente pentru a mă pronunţa asupra acestui aspect.

Gheorghe Hriţcu - primarul comunei Scobinţi, judeţul Iaşi: „Au venit specialişti de acolo, inclusiv consiliere psihologică a fost făcută. O perioadă de timp după aceea au fost mai liniştiţi, au fost şi monitorizaţi.”

De atunci, însă, cei trei copii au fost uitaţi de autorităţi. Până ieri când poliţiştii au aflat ce s-a întâmplat în casa lor de Crăciun. Băiatul de 15 ani le-a povestit anchetatorilor cum tatăl i-a ucis mama după care, fără remuşcări, a îngropat-o la câţiva metri distanţă de casă. Şi l-a obligat pe copil să îl ajute.

Florentina Sumănaru – vecină: „Era supărat. Stătea cu capul în jos şi a spus că s-a dus taică-său acolo şi a făcut groapa şi pe urmă a venit să îl ieie şi pe el de acasă. Şi băiatul s-a dus mai mult de frică, că îl bătea.”

Adolescentul traumatizat este acum într-un centru pentru copii şi are nevoie de ajutorul psihologului să depăşească tulburarea extremă pe care a suferit-o.

Monica Dobrea – psiholog: „Autorităţile, din păcate, dacă nu se ajunge la un caz extrem, cum îl avem pe cel de faţă, nu iau măsuri. vor fi, în continuare, şi victimile altor agresori sau, din contră, vor deveni ei agresori pentru a compensa, cumva, autoritatea asta care a fost atâţia ani asupra lor.”

Bărbatul care şi-a ucis soţia şi şi-a pus copilul să îl ajute să o îngroape a fost arestat preventiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri