DNA extinde acuzațiile în cazul deputatului PSD Ion Stan

Data publicării:
20121123 20ionstan-34953

Deputatul social-democrat Ioan Stan a ajuns vineri după-amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti. El este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru combustibili şi alimente pe care ar fi urmat să le folosească în campania electorală pentru alegerile legislative din 9 decembrie.

Ulterior, DNA a transmis un comunicat, prin care anunță că procurorii au extins cercetările pentruperioada mai-iunie 2009, când, având funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a PSD, Ion Stan ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în beneficiul formațiunii politice din care face parte, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro. El l-a lăsat pe denunțător să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari, ai unor localități din județul Dâmbovița, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunțător, arată DNA.

Aceste noi acuzații i-au fost aduse la cunoștință vineri deputatului.

Deputatul PSD Ion Stan este vicepreşedinte al Comisiei SRI (Serviciul Român de Informaţii) din Camera Deputaţilor şi candidează pentru un nou mandat la alegerile parlamentare. El s-a prezentat vineri, în jurul orei 14:30, la sediul DNA, fiind citat de anchetatorii anticorupţie sub suspiciunea de trafic de influenţă. Stan nu a dat nici o declaraţie presei.

Prima ordonanţă dată pe numele său este interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile, însă procurorii pregătesc o ordonanţă de reţinere şi prezentare în faţa judecătorului, cu propunere de arestare preventivă. Pentru acest demers, ei au însă nevoie ca deputatului să îi fie ridicată imunitatea. Cel mai devreme, o astfel de propunere ar putea fi discutată în Parlament săptămâna viitoare.

Acuzaţia de corupţie vine în plină campanie electorală

În ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada 12-14 noiembrie, Ion Stan a pretins de la un denunţător suma de 135.000 de lei, bani pentru achiziţionarea combustibilului destinat unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor, potrivit comunicatului DNA.

Stan ar fi pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în scopul înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie, deputatul a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală, au mai stabilit procurorii.

Joi seară, Ion Stan a declarat la ieșirea de la DNA că este nevinovat, că nu știe cine l-a denunțat și că nu a promis nimănui nimic. La DNA a fost audiat și șoferul lui.

Ce avere a declarat Ion Stan

Declarația de avere a deputatului PSD, depusă în septembrie 2012, include șase terenuri intravilan, un apartament, o casă în care locuieşte, două case de vacanță şi un autoturism Dacia Duster 4x4, cumpărat în 2012. În conturile personale a acumulat aproximativ 28.000 de lei și nu are alte bunuri de valoare precum bijuterii sau opere de artă.

A mai declarat acțiuni la societatea Alimentara Târgoviște, 3184 de titluri, cu o valoare pe acțiune de 4,59 lei.

În calitate de deputat, a încasat în anul anterior depunerii declaraţiei aproape 62.000 de lei, iar din dividendele la Alimentara, aproximativ 26.600 de lei.

Din 1996 până în iunie 2012, Ion Stan a fost preşedinte al Organizaţiei PSD Dâmboviţa. El a fost înlocuit după alegerile locale din 10 iunie cu Adrian Țuțuianu.

Anterior, el declara că premierul Victor Ponta i-a reproșat rezultatele slabe la alegerile din iunie și indiferența din campanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri