Sari la conținut

Doi cetăţeni germani, expulzaţi din România

Curtea de Apel Bucureşti a decis expulzarea din România a doi studenţi de la facultatea de medicină din Cluj-Napoca. Aceştia, soţ şi soţie, s-ar fi autoradicalizat şi ar fi intenţionat să plece în Siria, pentru a se alătura organizaţiei Stat Islamic.

 

Propunerea de expulzare a fost făcută de SRI. Bărbatul are dublă cetăţenie, siriană şi germană, şi a venit ca student în România, în 2014. Soţia sa este cetăţean german şi studia medicina la Cluj-Napoca din 2016.

Cei doi au intrat în atenţia SRI în cursul anului 2016, întrucât derulau activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securităţii naţionale, spun reprezentanţii Serviciului. „Aceştia au parcurs un proces rapid de (auto)radicalizare şi au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh, manifestând o predispoziţie spre violenţă. Cei doi au derulat activităţi de propagandă şi îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul şederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh”, mai arată SRI.