Dosarul lui Liviu Dragnea, reflectat în presa străină

Data publicării:
liviu dragnea mediafax-1

Media internaţională vorbeşte despre metodele folosite în fraudarea referendumului de anul trecut, şi amintesc şi disputa preşedinte - premier care a culminat cu suspendarea din funcţie a şefului statului.

Presa occidentală citează pe larg din rechizitoriul procurorilor - document care descrie metodele prin care Liviu Dragnea ar fi încercat să influenţeze prezenţa la urne în timpul referendumului din 2012.

L. Dragnea a trimis mii de SMS-uri către membrii partidului şi către aşa-zişii responsabili cu motivarea oamenilor, cărora le cerea să meargă la urne, pentru ca astfel să fie întrunit pragul de prezenţă la vot. L. Dragnea primea informaţii în timp real despre numărul de votanţi din cele 41 de judeţe”, se arată pe pagina eubusiness.com.

Jurnaliştii agenţiei Reuters vorbesc despre deserviciile aduse pe plan extern de acest scandal: „Uniunea Europeană are sub monitorizare strictă sistemul juridic din această ţară, o situaţie stânjenitoare pentru un stat care a aderat la blocul comunitar în 2007. România nu este membru al spaţiului Schengen, iar un raport negativ al Uniunii Europene va prelungi şi mai mult această excludere”.

Jurnaliştii de la Bloomberg, în schimb, pun accentul pe efectele economice ale disputelor la nivel înalt.

„Anul trecut, rivalitatea dintre T. Băsescu şi V. Ponta a dus la devalorizarea leului şi la creşterea costurilor cu împrumuturile. Revenirea incertitudinii politice în perioada premergătoare alegerilor de anul viitor ar putea cântări greu în ochii investitorilor”, scriu cei de la Bloomberg.

Ecouri în presă pe marginea acestui dosar au mai apărut în Franţa, Belgia sau în Canada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri