Fost eurodeputat, coleg cu A. Severin, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție

Data publicării:
14012013 20m 20austriac 20europarlamentar-43754

O instanță din Austria l-a condamnat peErnst Strasser, fost ministru de Interne şi eurodeputat conservator, la patru ani de închisoare pentru corupţie şi luare de mită. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

În urma scandalului, Adrian Severin a rămas în Parlamentul European, ca neafiliat politic | MEDIAFAX FOTO

La fel ca Adrian Severin, Ernst Strasser a căzut în capcana unor jurnalişti de la Sunday Times şi a acceptat să primească bani în schimbul unor amendamente în Parlamentul European. În urma scandalului izbucnit în urmă cu doi ani, eurodeputatul austriac şi-a dat demisia şi riscă până la zece ani de închisoare. Adrian Severin a rămas în schimb, în Parlamentul European, ca neafiliat politic.

Traseul dosarului

În martie 2011, Ernst Strasser a acceptat bani pentru propunerea unor amendamente legislative în Parlamentul European. Cererea venise din partea unor jurnalişti ai publicaţiei Sunday Times, care s-au prezentat a fi membrii unui grup de interese. Austriacul, la fel ca eurodeputatul Zoran Thaler din Slovacia şi romanul Adrian Severin a fost înregistrat cu o cameră ascunsă.

Reporter: Puteţi trece un amendament pentru noi?

Adrian Severin: Da, da, desigur. Vedem ce putem face. Aş putea depune un amendament. Aş putea să-i cer unui coleg să depună un amendament.

Reporter: Deci, ce s-a întamplat până acum? Aţi reuşit să depuneţi amendamentul?

Adrian Severin.: Deci, amendamentul a fost depus de cineva de la PPE şi cred că asta ar trebui făcut în viitor, cred că este mai bine aşa, să lucrăm prin oameni.

Sursa: Sunday Times

Ernst Strasser spune că nu a acceptat niciodată bani pentru a propune modificarea unor măsuri legislative, ci dorea să-i demascheze pe cei doi jurnalişti sub acoperire. Totuşi, la scurt timp de la apariţia înregistrărilor pe Internet şi a scandalului din presă, şi-a dat demisia din Parlamentul European. Ulterior, el a fost inculpat în Austria, iar procesul a început în noiembrie anul trecut.

Cât despre Adrian Severin, politicianul român nu a vrut să renunţe la locul său în Parlament şi a rămas ca membru neafiliat. În iulie, anul trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală împotriva sa pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Ancheta penală în dosarul lui Adrian Severin, extinsă de DNA

Adrian Severin a fost audiat în luna iulie de procurorii DNA în dosarul în care este suspectat că ar fi cheltuit în mod fraudulos bugetul de consultaţă pe care îl avea la dispoziţie în calitate de europarlamentar.

Europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Documentele aflate la dosar se referă la 20 de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, ale consilierilor europarlamentarului, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin. În urma scandalului, Severin și-a dat demisia din PSD.

În 16 iulie, procurorii anticorupție au extins cercetările față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență și au început, față de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracțiune și anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

Conform ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 - 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit și a prezentat în Parlamentul European, documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale. „Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, a transmis DNA.

În 19 iulie, ancheta penală în dosarul lui Adrian Severin a fost extinsă, astfel că încă trei persoane sunt urmărite penal în acest caz. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au început urmărirea penală faţă de asistentul parlamentar al lui Adrian Severin Anne-Rose-Marie Jugănaru, George-Vadim Tiugea, asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator firmei Head Hunting Prossional SRL, Mihail-Răducu Jugănaru, asociat şi administrator la firma A&A Social Consulting Center SRL, asociat la Alfa Communications and Consulting SRL, Professional Consulting System SRL, Princeps Consulting Team SRL, Perfect Solutions Network SRL.

Captele de acuzare ale DNA pe numele acestora sunt complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Procurorii DNA au anunțat că, în zilele de 16 şi 17 iulie 2012, celor trei învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri