Grigore Leșe, la Digi24: „Nu putem compara o oaie leșinată cu marile creații ale lumii”

Data publicării:
img 204375-47989

Pentru cine nu ştie cine e Grigore Leşe (presupunând că mai există şi asemenea oameni) şi dă o simplă căutare pe internet, va găsi următoarea descriere pe Wikipedia: „Grigore Leşe este un cunoscut solist de muzică populară românească din zona Ţării Lăpuşului, România. (...) Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului.” Informaţie corectă, formulare total neadecvată gândirii şi felului de a vorbi al unui artist foarte proaspăt, care declară public război cuvintelor mari şi unui întreg limbaj învechit.

Invitat de Iuliana Ciugulea pentru a purta acele conversaţii esenţiale de care toţi avem nevoie, primul lucru pe care l-a făcut Grigore Leşe a fost să desfiinţeze cuvinte gen „autentic”, „popular”, „arhaic” etc. De ce? Pentru că artistul a înţeles că trebuie să îmbrace „vestonul european”.

Provocat de realizatoarea Digi24 să vorbească despre arta sa, despre cultura românească ori despre proiectele sale, Grigore Leşe a dat acele răspunsuri pe care rar le auzi, spuse răspicat, pe un post de televiziune. Şi pentru că orice alte comentarii ar fi inutile, iată câteva dintre declaraţiile făcute de domnia sa la Digi24:

„Avem o cultură mare? Nu!”

„Cultură - e pretenţios cuvântul. În ce fel de cultură trăim noi? Avem o cultură mare? Nu! Avem o civilizaţie, dar avem o cultură mare, avem valori? Eu zic că suntem într-o cultură medie. În ziua de azi, eu văd că trăiesc într-un neam mai mare, nu trăiesc zonal. Eu trebuie să mă raportez şi la ceilalţi, trebuie să fiu cel mai bun în cântat şitrebuie să fiu valorizat. Altfel, degeaba horesc. (...) Uniunea Europeană cere proiecte, dar ca să ai proiecte trebuie să ai valori. Trebuie să ne gândim mereu: dar noi avem valori, avem cu ce ieşi în lume? Noi suntem cei mai buni horitori din lume? Eu nu cred!

„Din horit nu poți trăi”

„Horitul ăsta nu-i făcut să ieşi cu el şi să demonstrezi că eşti cel mai tare de pe pământ. Este doar pentru tine. Ce e Leşe Grigore pe lumea asta? Horitor? Nu! Horitul la Grigore Leşe e doar o verigă din toate preocupările lui. Din horit nu poţi trăi.

„Oamenii de omenie nu vin la televizor”

„În ziua de azi, lumea se îmbracă în costum popular doar pe bani. Nu se îmbracă pentru că le place portul nostru. Se duc la ansambluri şi se îmbracă în costum popular pentru că sunt plătiţi. Ca la serviciu. Dar mai avem ţărani în România? Nu! Găseşti numai oameni vicleni, linguşitori. Găseşti şi oameni de omenie dar rar. Şi aceia nu vin la televizor.”

„Atenţie, vorbesc după opt ani de zile de umblat prin România şi prin lume. Centrele creatoare ale lumii sunt în altă parte. Şi noi aici avem numai relicve.

„Azvârlim bani în stânga şi în dreapta pe ansambluri care funcţionează după model moscovit. (...) Mai nou, ciobanii vor să fie artişti şi artiştii să fie ciobani...nu se poate! E prea multă amestecătură în România. Se vorbeşte în vânt, în gol. Ne place nouă aşa să fim idilici, contemplativi. Ce atâta jale, suferinţă, mioriţe? Atâta am învârtit oaia asta de am terminat-o de cap. Nu mai putem trăi aşa! Valorile, priorităţile în lume sunt altele. Degeaba ne ducem la Bruxelles, ne întoarcem acasă, punem brânza pe masă şi spunem că am reprezentat România.”

Toate popoarele din lume sunt talentate. Ştiţi, universităţile, şcolile nu trebuie să creeze talente, trebuie să formeze caractere. Aici avem noi o problemă. Va fi foartegreu...Mă uit în jurul meu şi văd că sunt aceleaşi şcoli populare de artă, aceleaşi spectacole de divertisment. Noi nu înlocuim emisiuni. Sunt emisiuni pe TVR de 30 de ani, nu sunt actuale, sunt depăşite. De aia tot spune Grigore Leşe: eu sunt de la ţară. Eu de aceea am venit în lume să mă civilizez, să învăţ, să ştiu despre Mozart, să ştiu ce se cântă, să mă raportez la marea cultură.

Nu putem compara o oaie leşinată cu marile creaţii ale lumii. Dar dacă atâta avem, trebuie să ştim asta. Atât avem, aşa suntem noi pe lume, aşa suntem noi făcuţi dar vrem să fim altceva. Eu am spus de multe ori: noi vrem să fim ce nu putem fi!”

Restul interviului cu Grigore Leşe, sâmbătă, ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale” cu Iuliana Ciugulea, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri