Maidanezii, înapoi la Parlament. Două comisii din Camera Deputaţilor, aşteptate să intre în dezbateri pe marginea noii legi

Data publicării:
caine-3

Comisia juridică şi cea de administraţie din Camera Deputaţilor ar trebui să se reunească luni pentru a găsi o soluţie legislativă la problema maidanezilor. Până la promulgarea unei legi noi, legislativul îi invită pe primari să aplice actele normative în vigoare. O reglementare din 2002 permite eutanasierea animalelor fără stăpân. Un alt proiect, care interzice acest lucru, este de cinci ani blocat în Parlament.

Moartea tragică a unui copil de patru ani ucis de un maidanez a determinat reacţii la cel mai înalt nivel. Politicienii au început să caute soluţii pentru rezolvarea problemei. „Cred că Guvernul trebuie să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care pe tot teritoriul să se dea un

termen de adoptare a câinilor. Iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor fi eutanasiaţi”, cerea preşedintele Băsescu săptămâna trecută, la scurt timp după tragedie.

Replica premierului Victor Ponta a venit în recul. „S-a trezit aseară, speculând tragedia unei familii, să ne dea dispoziţii. Legea este în Parlament”, a anunţat scurt primul ministru, cerând legislativului să se ocupe de legea pentru rezolvarea problemei maidanezilor.

De lipsa unei legi s-a plâns şi Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a întârziat cu răspunsul: cadrul legal există, spune el, iar cei care nu vor să îl respecte se fac că nu ştiu: „Există un cadru legal! Cine vrea să îl respecte, îl respectă. Cine nu, găseşte tot felul de tertipuri şi motive ca să spună că nu există un cadru legal.

Valeriu Zgonea se referă la Legea 227 din 2002. Documentul nu doar că permite eutanasierea câinilor fără stăpân, nerevendicaţi şi neadoptaţi, dar reglementează şi procedura de eutanasiere. El stabileşte un termen de 14 zile până când animalele pot fi recuperate sau adoptate, după care pot fi eutanasiate printr-o procedură nedureroasă.

Legea nr. 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân:

Art. 4. Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile.

Art. 5. (...) (2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilorbolnavi ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi.”

Un alt proiect care vizează maidanezii a fost iniţiat în 2007. Acesta prevede ca animalele sterilizate să fie trimise înapoi pe străzi. Sub presiunea organizaţiilor neguvernamentale, legea a trecut de Parlament în 2011 cu amendamentul că eutanasierea poate fi făcută doar cu consultarea comunităţii.

Legea a fost contestată la Curtea Constituţională de Uniunea Social Liberală, care a semnat cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor un protocol prin care se angaja să promoveze interzicerea eutanasierii câinilor comunitari. Protocolul expiră în 2020.

La începutul lui 2012, Curtea Constituţională stabilea că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi, iar în celelalte cazuri se poate ajunge la această soluţie doar în ultimă instanţă.

Retrimis la Parlament, proiectul a trecut de Senat în luna martie cu prevederea ca animalele să se întoarcă pe străzi după 30 de zile dacă nu sunt adoptate. Pentru această formă a legii au votat şi puterea şi opoziţia. Un singur senator a fost împotrivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri