Incident la metrou. Un jgeab de scurgere a infiltrațiilor s-a prăbușit peste o garnitură

Data actualizării: Data publicării:
metrou Eroilor burlan 031117 (7)

Conducerea Metrorex a fost demisă după un incident la metrou care a avut loc vineri dimineaţă. Directorul general şi cel de exploatare al companiei au fost concediaţi de noul ministru al transporturilor, Felix Stroe. O bucată de tencuială și un jgheab pentru scurgerea apei infiltrate s-au desprins din plafonul unui tunel şi au căzut peste un tren plin cu pasageri în apropierea staţiei Eroilor. Nimeni nu a fost rănit, dar circulaţia metroului a fost dată peste cap aproape două ore.

Incidentul s-a produs la aproape o jumătate de oră de când primele trenuri s-au pus în mişcare. Un jgheab prin care se scurg infiltraţile s-a desprins, iar apa a provocat un scurtcircuit.

„Am auzit frâna metroului. Am văzut că lumea era oarecum panicată că s-a oprit metroul înaintea staţiei. Am ieşit şi am văzut acel jgheab. Era un burlan de trecere a apei”, a povestit la Digi24 Alex Scutelnicu.

„În boxele din staţie ne-a anunţat doar că circulaţia se desfăşoară îngreunat şi că îşi cer scuze pentru întârziere. Apoi a venit un echipaj de pompieri jos. Ne-au anunţat că o să mai dureze cel puţin o oră până se rezolvă. Nu ne-au zis ce s-a întâmplat. Şi atunci am plecat. Am ieşit la suprafaţă şi am luat un autobuz”, a povestit un alt călător, Răzvan Fătu.

Nici la suprafaţă nu a fost mai bine. Staţiile de autobuz şi tramvai din apropierea gurilor de metrou au devenit neîncăpătoare. Spre exemplu, în staţiile tramvaiului 41 oamenii abia mai încăpeau în refugiu.

„Acum ce să fac, mă duc cu RATB. În fiecare săptămână se întâmplă câte un necaz aici. (Repoter: Întarziaţi la muncă?) Asta e, ce să facem!”, spune un pasager.

„Groaznic. Au spus că se circulă în condiții normale și la ora de vârf trenul a circulat la 10-12 minute”, se plânge o femeie.

Blocajul de pe tronsonul Eroilor- Politehnica a afectat şi staţia Piaţa Victoriei, care s-a umplut rapid de călători. Deranjat de situaţia creată, ministrul transporturilor a anunţat demiteri.

„Toleranţa faţă de minciună, indisciplină, superficialitate este 0. Ca urmare, au fost demişi directorul general şi directorul de exploatare. La metrou sunt multe lucruri care nu sunt în regulă (...) Vom analiza dacă metroul are planuri de întreţinere, dacă lucrări se efectuează în realitate și pe tot lanțul de vinovății se vor lua cele mai dure măsuri”, a promis Felix Stroe, ministrul transporturilor.

„În astfel de situaţii, e clar că hotărârile le iau cei care coordonează această activitate destul de importantă. Dincolo de transportul de călători, Metrorex e şi o unitate strategică”, a comentat Ion Rădoi, președintele Sindicatului Liber din Metrou.

Circulaţia trenurilor a revenit la normal în jurul orei 7:45.


Directorul general și directorul de exploatare de la Metrorex au fost demiși, vineri, după incidentul produs  la circa 200 de metri de stația Eroilor. Un jgheab s-a desprins și a căzut peste un tren. Acesta a rămas blocat în tunel, iar călătorii au sunat la 112. Circulația a fost reluată la ora 7.45.

ACTUALIZARE 09:30 Directorul de exploatare al Metrorex, Liviu Daniel Dinu, susține că nu a fost deocamdată informat că a fost demis de ministrul Transporturilor și că a aflat totul din presă. La rândul său, directorul general Marin Aldea a subliniat că nu a fost informat oficial despre destituirea sa.

ACTUALIZARE 8.10. Directorul general și directorul de exploatare de la Metrorex au fost demiși.

ACTUALIZARE 7.55. Circulația a fost reluată la 7.45, anunță Metrorex.  

ACTUALIZARE 7.41.  Călătorii sunt lăsați să coboare în stația Eroilor, semn că, în curând, circulația va fi reluată.

ACTUALIZARE 7.37. Un telespectator Digi24 ne-a trimis fotografii în care se poate vedea garnitura peste care a căzut jgheabul.

ACTUALIUZARE 7.26. La stația Eroilor sunt jandarmi care îi informează pe călători că este oprită circulația în subteran. 

ACTUALIZARE 7.14. Metrorex anunță, într-un comunicat, că la ora 5.24, pe tronsonul Eroilor - Politehnica, pe firul 1, un jgheab de scurgere a infiltrațiilor a căzut din plafon, pe șina a 3-a (responsabilă cu transmiterea tensiunii ) și a produs un scurtcircuit. Din acest motiv, a fost scoasă tensiunea de pe șină, trenul care tranzita zona a fost oprit, călătorii din tren fiind evacuați în siguranță de către echipele Metrorex , prin stația Eroilor. 
 La acest moment echipele Metrorex lucrează pentru remedierea situației.

Pe tronsonul Izvor-Politehnica- Grozăvești nu se circulă. Se circulă în sistem pendulă între stațiile Gorjului și Politehnica. Trenurile de la Republica circula până la Piața Unirii și cele de la Anghel Saligny până la Izvor.

Directorul General al Metrorex se află la fața locului.

____________________________________________________________________________________________________________________

Au fost alertate subunitățile de pompieri Grozăvești și Detașamentul Special de Salvatori.

Echipele de la Eroilor au găsit trenul în zona peronului și toți călătorii au fost evacuati.

ISU a efectuat o recunoaștere în stație și în tunel și nu sunt probleme în ceea ce privește siguranța călătorilor. De asemenea, a fost oprită circulația și pe celălalt sens de deplasare. Momentan, în stația Eroilor nu sunt călători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri