Mobilizare de forţe la hramul Sfintei Parascheva. Sute de poliţişti, jandarmi şi medici sunt gata să intervină în caz de nevoie

Data publicării:
Pelerinaj Sfanta Parascheva 6116147-Mediafax Foto-Liviu Chirica

O femeie la prima vedere inofensivă a fost surpinsă chiar în timp ce încerca să fure. Părea o bunică smerită, venită să se roage. Agenţii au prins-o cu mâna în buzunarele credincioşilor, însă ea susţine că cerşea.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe pelerini să fie atenţi la hoţi, să-şi păzească genţile şi buzunarele. Cei 20.000 de pelerini care au venit ieri la moaştele Sfintei Parascheva sunt păziţi nu numai de la sol, ci şi din aer. Un elicopter al Jandarmeriei survolează întreaga zonă în care se află credincioşii.

Cei peste 600 de jandarmi şi poliţişti se ocupă doar de ordinea şi liniştea publică. De starea de sănătate a zecilor de mii de pelerini au grijă medicii şi voluntarii.

Sute de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale

„Oamenii sunt foarte obosiţi, dar sunt puternici în a sta la coada aceasta de câţiva kilometri. Unii acuză lipsa de calciu, nu îşi iau tratamentul la timp, sunt obosiţi de pe tren, se aşează la rând şi atunci clachează”, spune Virginica Beldean, preşedintele Crucii Roşii Iaşi.

De vineri dimineaţă, când moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, au fost peste 200 de situaţii în care pelerinii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cei prezenţi sunt, în general, oameni în vârstă, care au avut probleme de sănătate mai ales că s-a stat la coadă peste 12 ore.

Un eveniment tragic a avut loc sâmbătă, când o femeie de 55 de ani a făcut stop cardiorespirator în timp ce se afla la rând, iar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

În acelaşi timp, au început să fie pregătite și cele peste 65.000 de sarmale care le vor fi împărţite pelerinilor, luni, după Liturghia de la Catedrala Mitropolitană. La pregătirea primelor sarmale a luat parte chiar ministrul Mediului, Rovana Plumb, proaspăt reconfirmată la şefia Organizaţiei de Femei a PSD. Acesta a explicat care este secretul unor sarmale delicioase.

Peste 500.000 de pelerini sunt aşteptaţi să ajungă la Iaşi în următoarele zile, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri