Noul Cod Silvic, dispute şi explicaţii. Guvernul vrea un număr de urgenţă pentru cei care reclamă defrişări

Data publicării:
cod silvic copaci taiati lemn-1

Ministrul Doina Pană promite că nici un camion de lemne nu va mai ieşi din pădure ilegal, tocmai pentru a-i contrazice pe cei care susţin că Noul Cod Silvic ar încuraja defrişările. Potrivit unei hotărâri de Guvern care va intra în vigoare în octombrie, toate transporturile de lemn vor fi introduse într-un sistem informatic şi vor fi urmărite până la poarta fabricii. Excepţie fac doar căruţele care transportă mai puţin de trei metri cubi de lemn.

„Pur şi simplu, introducând în sistem numărul de înmatriculare al camionului, să îţi spună dacă are cod unic sau nu, dacă e transport legal sau nu. Vom tripla cu o altă măsură prin care populaţia, sunând la un sistem gen 112, s-ar putea sa fie chiar 112, să fie verificat în sistem respectivul transport”, a spus Doina Pană, ministrul Mediului.

Liber la despăduriri. Noul Cod Silvic ne defrişează, legal, jumătate din păduri

Ministrul Ministrul Apelor şi Pădurilor a venit cu explicaţii şi la alt punct delicat din proiectul Codului Silvic, cel care scoate din fondul forestier păşunile si perdelele forestiere de protecţie. De altfel, chiar oamenii de afaceri americani din România s-au declarat îngrijoraţi de o astfel de măsură.

Probabil că au citit nişte declaraţii ale unor personaje din spaţiul public care nu sunt reale. Este un Cod Silvic foarte benefic, contrar a ceea ce s-a declarat, nu e făcut pe nepusă masă, nu e ceva electoral”, a spus Doina Pană.

AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

Proiectul Noului Cod Silvic, iniţiat de 127 de aleşi PSD, a primit aviz din partea Comisiei de Mediu şi va merge în plenul Camerei Deputaţilor pentru vot final.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri