Parlamentar, la Roşia Montană: Am cules brânduşe, vom avea o toamnă lungă

Data publicării:
parlamentar branduse

Parlamentarii din comisia Roşia Montană au profitat de vizita pe care au făcut-o în zonă ca să se relaxeze. Au anunţat că merg să stea de vorbă cu localnicii şi să afle de ce unii se împotrivesc exploatării aurului cu cianuri. Au găsit însă şi timp să admire natura şi să culeagă brânduşe. 

Deputatul PNL Mircea Dolha a cules brândușe și a spus și de ce: „pentru a dovedi că la Roşia Montana sunt cele mai frumoase flori şi că avem o toamnă lungă”. 

Comisia specială Pentru Roşia Montană şi-a mutat astăzi lucrările chiar la gura minei. Nu toţi parlamentarii au mers însă în judeţul Alba. Doar 13 din cei 21 de aleşi au ajuns la Roşia Montană. 

Parlamentarii vor merge în zonele incluse în proiectul de exploatare a aurului, precum şi în sectoarele unde se află vestigii incluse în patrimoniul istoric.

Aleşii au coborât în subteran, în galeria Cătălina-Monuleşti, acolo unde 33 de mineri s-au blocat timp de cinci zile, în semn de protest.

Cred că, după ce vom percepe cu propriile simțuri realitatea de la Roșia, vom asculta și aici pe cei pro și contra, vom putea să luăm o hotărâre finală, zicem noi, bazată pe o documentare serioasă”, a afirmat senatorul PSD Toni Greblă.

Trebuie să vedem realitatea din zonă, să cunoaştem dorința celor care lucrează la mină, a celor care își doresc continuarea lucărilor de acolo, bineînțeles cu respectarea condițiilor de mediu, cu respectarea celor mai bune condiții pentru statul român și, în același timp, să vorbim și cu cei care contestă acest proiect”, a spus un alt social-democrat, deputatul Florin Iordache.

Membrii comisiei vor sta apoi de vorbă cu autorităţile locale, cu sindicaliştii, cu oficialii din compania Roşia Montană Gold Corporation, dar vor asculta şi opiniile contestatarilor.

Vom vedea cu propriii ochi ceea ce se întâmplă aici, care sunt condițiile de mediu, care sunt condiţiile în care trăiesc oamenii de aici, care sunt dorințele lor și care desigur trebuie armonizate cu ceea ce înseamnă interesul tuturor”, a declarat deputatul PSD Gheorghe Emacu.

Comisia specială privind Roşia Montană a fost constituită săptămâna trecută, iar din ea fac parte parlamentari social-democraţi, liberali, conservatori, membri UDMR, PPDD şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze parlamentari în comisie.

Comisia pentru Roşia Montană are termen până pe 20 octombrie pentru finalizarea raportului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri