Video&Foto Polițiștii de frontieră moldoveni au dezvăluit cum au aflat despre avionul cu țigări de contrabandă. 4 bărbați reținuți, 2 au fugit

Data actualizării: Data publicării:
avion AN-2 oprit de politia de frontiera din moldova
Un avion ucrainean suspectat că a adus țigări de contrabandă în România a fost capturat de Poliția de Frontieră din Republica Moldova Foto: Facebook Poliția de Frontieră Moldova

Patru bărbați au fost reținuți în cadrul anchetei privind avionul de mici dimensiuni care transportase țigări de contrabandă în România, au comunicat, miercuri, polițiștii de frontieră din Republica Moldova. Alți doi au reușit să fugă în momentul intervenției în forță și sunt căutați. Cercetările în acest caz continuă, iar mai multe percheziții au loc pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu marfa și cine sunt cei implicați.

"Patru cetățeni străini reținuți pentru 72 de ore, un avion capturat și alte probe concludente sunt rezultatele primare ale operațiunii moldo-ucrainene, desfășurată la frontiera de stat", a transmis, miercuri, Poliția de Frontieră din Republica Moldova.

În baza unui schimb de informații cu polițiștii din Ucraina, în 11 septembrie a fost demarată o acțiune pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigări.

"Exista o informație conform căreia, în anumite perioade, în mod ilegal, un avion ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, din Ucraina cu destinație România, iar ulterior să revină în Moldova, într-o regiune necunoscută la acea dată", potrivit sursei citate.

În noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, la frontiera de nord al țării a fost depistat avionul AN-2, iar echipajul a fost reținut. 

În jurul orei 01:40, o patrulă a Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici, la înălțimea de aproximativ 100 metri, care a traversat frontiera din Republica Moldova în România.

Citește și: VIDEO Ițele încâlcite ale unei afaceri de contrabandă. Un avion s-a plimbat nestingherit o oră în spațiul aerian al României

După o oră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Valea Rusului a informat despre survolarea unui avion pe direcția localităților Drujineni – Zaboloteni, doar că la intrarea în Republica Moldova. 

avion-frontiera
Avionul cu tigari de contrabandă, pe pista improvizată. FOTO: Poliția de Frontieră Republica Moldova

Între timp, în zona localității Hlinaia Mică a fost găsită o pistă de aterizare improvizată.

pista-moldova
Pista improvizată unde a aterizat avionul cu tigari de contrabandă. FOTO: Poliția de Frontieră Republica Moldova

Momentul intervenției în forță și al reținerii suspecților

La scurt timp au putut urmări aterizarea avionului și doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forță. Trei bărbați au fost reținuți, iar alte două persoane au reușit să fugă de la fața locului. Operativ a fost solicitat suportul inspectoratelor de poliție din regiune pentru a interveni, în vederea depistării și reținerii persoanelor fugare.

La fața locului au fost legitimați doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 și 63 de ani. 

Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare pe caz s-a depistat încă un cetățean al Ucrainei, cazat într-un hotel din orașul Edineț. Este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă, au comunicat polițiștii de frontieră moldoveni.

Ce s-a întâmplat cu avionul

În acest caz s-a deschis dosar penal sub acuzațiile de trecere ilegală a frontierei de stat și încălcarea regulilor de zbor, conform art.362 și art.262 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Cei patru bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și ținuți în arestul Inspectoratului de Poliție Briceni.

Avionul a fost indisponibilizat pe Aeroportul Internațional Mărculești până la finalizarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun, potrivit sursei citate.

Cercetările continuă, fiind efectuate percheziții în diferite locații suspecte, în timp ce investigații sunt realizate și de autoritățile de competență ale statelor vecine.

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a cerut să se facă o anchetă internă pentru a se stabili dacă polițiștii de frontieră au fost sau nu implicați în această infracțiune.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri