Povestea veterinarului român care de zece ani merge în expediții în Africa 

Data publicării:
andrei mihalca captura

Andrei Mihalca strânge banii necesari pentru expediţii din donaţii şi proiecte de cercetare pentru că în deplasări adună sute de probe pe care le studiază în laborator.

În ultima perioadă a descoperit trei specii noi de paraziţi. Munceşte mult şi are un singur scop: salvarea de vieţi omeneşti.

„Am demarat acolo un proiect de vaccinare a câinilor în principal împotriva turbării, pentru că erau foarte multe cazuri la om. De asemenea, desfăşurăm campanii de vaccinări şi la oameni muşcaţi. Din păcate spitalele sunt toate contracost. Nu se oferă deloc... nu face parte din sistemul kenyan”, a spus Andrei Mihalca.

Proiectul l-a început în 2006 împreună cu un specialist din Cehia. Profesorul din Cluj a mers în Africa însoţit şi de studenţi. Unul dintre ei, acum profesor, este un italian stabilit în Cluj-Napoca. Întâmplările din expediţii nu pot fi uitate uşor.

„În 2012, în Kenya, într-o noapte am auzit nişte focuri de armă, a venit ghidul, ne-a pus la pământ, ne-a pus să închidem lanterne, că era o zonă de conflict intertribal.. şi ne-am speriat. Un grup de hiene a atacat un pui de cămilă şi ciobanul respectiv cu kalashnikovul a tras nişte focuri şi a venit în tabără cu cămilele rănite. Noi, ca nişte medici veterinari, ne-am pus lanterna şi am cusut animalele respective”, a povestit cercetătorul Gianluca D'Amico.

„Cele mai dificile aspecte sunt cele legate de securitate, ca şi în orice colţ al lumii. Există riscuri de atacuri de teroriste şi acolo. Să nu uităm Kenya este la graniţă cu Somalia unde există grupări radicale de atacatori care mai trec graniţa”, a adăugat Andrei Mihalca.

Cei doi au vorbit şi despre dificultăţile pe care le întâmpină în Africa.

„Cei din triburi nu prea vorbesc nici engleză, nici swahili, care e a doua limbă oficială. Avem în permanență cu noi un ghid care ne și traduce când e cazul”, a spus Andrei Mihalca.

De fiecare dată, au o chestie care nu ne place, dar unde ajungem într-un sat este tradiţia să sacrifice o capră sau o oaie şi taie gâtul, ne oferă sânge de băut.. ăsta este ritualul lor. Relațiile sunt de la ignor total, până la urmărire. Pentru zile întregi tot satul e după noi, li se pare interesant ce facem noi.. li se pare că suntem nebuni”, a adăugat Gianluca D'Amico.

Medicii pregătesc acum expediţia din Liberia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri