Proteste | De ce blochează Facebook conturi

Data actualizării: Data publicării:
protest 26 nov inquam ganea

Nu e un secret că protestele se organizează şi pe Facebook, unde sunt grupuri şi evenimente special create pentru aşa ceva. Iar zilele acestea, manifestaţiile antiguvernamentale au fost în topul subiectelor distribuite. Însă, mulţi dintre cei care au postat ştiri, imagini sau au făcut live de la proteste s-au trezit că au conturile de pe reţeaua socială blocate. Asta deşi, aparent, n-au încălcat regulile Facebook. Iar specialiştii spun că ar putea fi vorba despre o strategie coordonată, în care s-au investit bani.

„Conţinutul dumneavoastră nu respectă Regulamentul nostru, aşa că v-am blocat temporar contul”. Acesta mesajul, pe care l-au primit sute de utilizatori de Facebook, atunci când au încercat să îşi acceseze pagina, după ce au postat pe reţeaua de socializare, texte, imagini sau fotografii despre protestele de duminică. Unii au primit astfel de mesaje, chiar duminică seară, în timp ce protestau în Piaţa Victoriei. Conturile le-au fost blocate după ce postările ar fi fost bombardate cu sute de raportări.

Nu e foarte greu să te alegi cu contul blocat. Site-ul este automatizat. În primă fază, postările nu sunt analizate de alte persoane, ci de un sistem. Iar dacă sistemul primeşte un număr mare de raportări, el blochează automat contul. Este metoda gratuită.

Un alt mod prin care se mai poate bloca un număr mare de conturi e prin intermediul hackerilor, prin programe care creează conturi false şi care raportează postări la foc continuu.

Reţeaua de socializare nu poate fi trasă la răspundere pentru suspendarea nejustificată a unor conturi.

În momentul de faţă, în România sunt active peste 9 milioane de conturi de Facebook.

Dragoş Stanca, specialist în comunicare online: „Nu avem datele necesare să ne dăm seama dacă este un atac concertat sau este o polarizare în societate și, practic, oponenți ai manifestanților raprotează legitim conturile celor care promvoeaza ieșirea în stradă. Dacă există o strategie, cei care au investit bani în aceasta fac o greșeală, pentru că nu este decât o o soluție temporară și doar de enervare, iritare. Există băieții deștepți ai internetului care încearcă să vândă astfel de servicii persoanelor mai puțin instruite care ar putea să creadă că investind o suma de bani în plata unor oameni care să creeze conturi false, care să raporteze conturi, ar exista aici o noimă și niște rezultate palpabile. Sunt rezultate, anumite conturi pot fi blocate, dar nu cred că 24 de ore, 48 de ore de blocare înseamnă ceva. Pe termen lung, nu duce nicăieri.

Din semnalele pe care le-am primit, sunt câteva zeci de astfel conturi, iar prin instrumentele pe care le avem la dispoziție vom ridica această problemă, dar decizia e la Facebook. E o discuție destul de delicată pentru că e greu să separi ce înseamnă opinie de instigare. Se folosesc cuvinte obscene, care nu sunt încurajate pe Facebook. Din punct de vedere tehnic, Facebook e acoperit cu termenii și condițiile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Câți ani trebuie să muncești pentru 6.000 lei pensie la recalculare. Cât e indicele de corecție?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...