Românii preferă cash-ul. Retragerile de la bancomat sunt de șase ori mai mari decât plata cu cardul

Data publicării:
bancomat mfax-3

Românii rămân fideli plăţilor cash, chiar dacă mulţi dintre ei au carduri. Preferă să retragă bani de la bancomat, deşi comisioanele pe care le percepe banca sunt încă destul de mari: între 0,4 % şi un procent.

S-a ajuns ca în cel de-al treilea trimestru al anului sumele retrase de la bancomate să ajungă la aproape 30 de miliarde de lei, cu două miliarde în plus față de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, valoarea plăţilor facute pe card a avansat cu doar un miliard, până la 5,3 miliarde de lei.

Cei care folosesc cel mai des cardul pentru plata cumpăraturilor sunt tinerii. Ei sunt şi primii care încearcă noile tehnologii. S-a ajuns chiar la performanţa de a lăsa bacşiş la restaurant tot prin intermediul cardului...

„Sunt multe restaurante care s-au deschis la minte și au acceptat această idee. Și chelnerii au acceptat, pentru că au în fața lor un client care le dă tips pe card sau nu le mai dă deloc”, explică Doina Costache, Mobile Lead, Google Romania.

În România există acum peste 14 milioane de carduri, iar numărul acestora crește lent. A urcat cu nici 15 % în ultimii cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri