Șapte containere pline cu lemn au fost oprite de la export în portul Constanța

Data actualizării: Data publicării:
oameni si politie deschid usa unui container cu lemne
Aproape 10 ha de pădure echivalent lemn ecarisat a fost oprit de autorități de la export în portul Constanța. Foto: captură video Digi24

Șapte containere pline de lemn care urmau să iasă din țară au fost oprite joi în portul Constanța Sud - Agigea. În acte figura că transportul conține cherestea, dar în realitate încărcătura era de lemn ecarisat. Autoritățile au decis acum să le păstreze pentru mai multe verificări. Lemnul care se afla colo reprezintă aproximativ 10 hectare de pădure.

Șapte containere cu câte 24 de metri cubi de lemn ecarisat au controlat autoritățile din România în Portul Constanța Sud - Agigea. Lemnul ecarisat este un buștean puțin rașchetat. Însă, în acte marfa era trecută drept cherestea.

Teodor Niță, procuror: “Mă uit și eu dacă aici este chiar cherestea sau sunt bușteni...adică..

Reporter: Dar legislația din România permite exportul de bușteni?

Teodor Niță, procuror: „Păi cică ăștia nu sunt bușteni asta nu e cherestea?”.

Potrivit unei legi promulgate la începutul acesui an, de la 1 ianuarie este interzis exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani în spaţiul extracomunitar. Iar aceste bucăți mari de lemn ar fi trebuit să ajungă în China. 

Petrișor Irimia, purtătorul de Cuvânt al Gărzii de Coastă: „Momentan, pentru verificări, au fost oprite de la export”.

Ionel Pârlea, șef birou Garda Forestieră București: „În loc de lemn ecarisat s-a trecut cherestea, dar sortarea dimensională e bună”.

Managerul firmei: „Nu am făvut nimic împotriva legislației care stă la baza exportului de material lemnos. Acest material lemnos, conform rapoartelor pe care le avem de la instituțiile abilitate, este un produs sub denumirea de cherestea, este un lemn prelucrat care la momentul ăsta este cherestea”.

Autoritățile trebuie să stabilească dacă marfa poate fi exportată drept cherestea. În caz contrar, firma din Prahova riscă să fie amendată.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: „Volumul de material lemnos exportat ca bușteni este mic. Noi importăm mai mulți bușteni. Dar faptul că încerci să fentezi legea, asta e o problemă”.

Potrivit legislației în vigoare, nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri