Sari la conținut

Sfaturile medicilor pentru școlile care au folosit dezinfectanți de la Hexi Pharma

De asemenea, tot astăzi s-a aflat că dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma au ajuns şi la militarii români trimişi la război, Substanţele măsluite au fost utilizate în misiunile soldaţilor români din Irak şi Afganistan timp de 10 ani. Informaţia prezentată de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor a fost confirmată de ministrul Apărării. 

TOATE școlile din Capitală foloseau produse Hexi Pharma

Toate şcolile din Bucureşti foloseau produse Hexi Pharma pentru dezinfecţia cabinetelor medicale până la izbucnirea scandalului. 800 de cabinete numai în Capitală şi multe altele în ţară.

La o săptămână după ce Guvernul a anunţat suspendarea folosirii acestor produse, în multe şcoli nu a ajuns nicio notificare. Mai mult, în unele încă se folosesc dezinfectanţii Hexi Pharma. La Constanţa, de exemplu, dezinfectantul Thor este folosit în toate cele 18 cabinete de medicină şcolară. Medicii spun însă că părinţii nu au motive de îngrijorare, elevii sunt în siguranţă.

„Deocamdată folosim ceea ce avem. Având în vedere că se foloseşte numai la dezinfecţia pavimentelor, nu se pune în pericol sănătate elevilor”, a explicat doctorul Orantza Dancă coordonatorul reţelei de medicină şcolară din Constanţa.

Îngrijorările Guvernului, care a dispus suspendarea produselor de la Hexi Pharma, după ce testele de concentraţie au diluarea acestora chiar şi de câteva mii de ori, nu au ajuns însă în şcoli. Asta deşi Administraţia Spitalelor susţine că a trimis o notificare.

Am trimis o hârtie la fiecare cabinet şcolar cu următoarea rugăminte: dacă nu au alternativă la Hexi, să oprească activitatea până vor face rost de dezinfectante, care nu au fost puse sub semnul întrebări. Sper că a ajuns la ei hârtia, dacă nu au altceva, să întrerupă activităţile care presupun dezinfecţia, adică cele de stomatologie”, a explicat Virgil Păunescu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti.

Mulţi medici au aflat din presă despre dezinfectanţii diluaţi şi au hotărât să folosească alte produse.

„Ne-am organizat. Sunt şi alte substanţe dezinfectante pe care putem să le folosim”, a spus medicul Mihaela Chicpș de la Colegiul German Goethe.

Dezinfectanți Hexi Pharma în teatrele de război

Dezinfectanţii HexiPharma au fost timp de zece ani şi în trusele medicilor militari români care intervin pe front, dar şi în cabinetele de infirmerie din teatrele de operaţii.

„De îndată ce a apărut alerta cunoscută, le-am înlocuit fără să perturbăm actul medical cu alte produse pe care le aveam în stoc sau pe care am reusit să le cumpărăm într-un timp foarte scurt”,a explicat ministrul Apărării.

Medicii români au asigurat asistenţă şi armatei afgane, dar şi populaţiei civile din zonă. Antisepticele Hexi Pharma au ajuns în Afganistan (Kandahar, Zabul) şi Irak (Bagdad).