SPECIAL Digi24. Nicolae Ceauşescu, ucenicul de cizmar devenit conducător suprem

Data publicării:
2601 20ceausescurefacut-45892

Digi24 nu elogiază perioada comunistă, ci prezintă audienţei, într-un mod obiectiv, pagini din istoria recentă a ţării noastre.

Nicolae Ceauşescu, ucenic de cizmar, a condus România aproape un sfert de veac. A copilărit în sărăcie lucie, a ajuns înainte de majorat după gratii, apoi a urcat în vârful ierahiei comuniste, pentru ca în final, să sfârşească sacrificat de poporul pe care l-a condus, la data de 25 decembrie 1989.

Citiţi şi

Zeci de persoane au depus coroane de flori la mormântul lui Nicolae Ceauşescu

ANIVERSĂRILE LUI CEAUŞESCU. În locul vilei din Primăverii, prefera casa cu două camere din Scorniceşti

POLITICĂ EXTERNĂ. Nicolae Ceauşescu, de la reformator, la cultul personalităţii

Ultimele clipe ale lui Nicolae Ceauşescu

FOTOGRAFII DE ARHIVĂ. Cum își petrecea Nicolae Ceaușescu ziua de naștere

Cum arată astăzi Scornicești, localitatea natală a lui Nicolae Ceaușescu

LUXUL LUI CEAUŞESCU. Dincolo de uşile vilei din Primăverii

La trei zile de la moartea mentorului său, Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965 Ceauşescu prelua funcţia de secretar general al Partidului Muncitoresc Român (numele Partidului Comunist Român la acea vreme, după asimilarea forţată în 1948 a unei aripi a Partidului Social Democrat).

Odată cu această funcţie, Nicolae preia puterea absolută în stat. Odată ajuns la putere, una dintre primele sale acţiuni este redenumirea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român.

La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de preşedinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceauşescu este ales în unanimitate, devenind astfel primul preşedinte al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri