T.Băsescu: Românii pot fi mândri că nu stăm cu mâna întinsă pentru pensii și salarii

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro 26 feb

Printre subiectele discutate între cei doi oficiali au fost consolidarea uniunii economice și monetare a Uniunii Europene, securitatea energetică cu opțiunea României pentru Nabucco, combaterea evaziunii fiscale, politica de apărare și politica externă.

„Am abordat în discuțiile cu domnul președinte și problemele de interes direct pentru România, problema Schengen, problema Mecanismului de Cooperare și Verificare și analiză după decembrie a unei proceduri de ieșire din acest mecanism, problema liberului acces pe piața muncii a cetățenilor români în țările încă mai au restricții.

Am ținut să subliniez în discuțiile cu domnul președinte succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice și am menționat bazat și pe comunicările Eurostat cu privire la deficitul bugetar, că, practic, România îndeplinește criteriile de ieșire din procedura de deficit excesiv.

Ne bucură că suntem una din primele țări care reușesc să iasă din procedura de deficit excesiv dintre cele circa 20 de țări care se află în această procedură. A fost rezultatul unor măsuri extrem de dificile, pe care eu și Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor că pot fi mândri că România a revenit din punct de vedere al credibilității printre statele care cheltuiesc rezonabil și n-au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-și plăti pensiile și salariile”, a declarat Traian Băsescu.

Herman Van Rompuy: „Recomand o colaborare între toţi actorii politici pentru a scădea nivelul de corupţie din România”

Președintele Consiliului European, Herman von Rompuy, a spus în urma întrevederii de astăzi cu Traian Băsescu, președintele României, că s-a ajuns la stabilitate și „sunt semne de îmbunătățire”. În privința raportului MCV, acesta a afirmat că recomandă o colaborare între toți actorii politici pentru a scădea nivelul de corupție din România.

„Vestea bună este că am ajuns la o stabilitate şi sunt semne de îmbunătăţire a situaţiei. Au crescut exporturile şi deficitul a scăzut în mod considerabil. Vestea rea este că, de fapt, criza economică continuă şi sunt probleme privind şomajul în special în rândul tinerilor şi ar trebui să ne concentrăm pe acest domeniu.

Recomand o colaborare între toţi actorii politici pentru a scădea nivelul de corupţie din România şi pentru a întări sistemul judiciar. Trebuie să finalizăm piaţa energetică până la finalul anului viitor. Trebuie să rezolvăm problema preţurilor mari care pune obstacole competitivităţii. Trebuie să combatem paradisurile fiscale şi să rezolvăm frauda în domeniul TVA”, a declarat Herman von Rompuy, după întrevederea cu președintele țării.

Totodată, acesta a mulțumit pentru distincția Ordinul Național „Steaua României”, pentru sprijinul acordat României în parcursul de integrare în structurile Uniunii Europene.

Tot astăzi, Herman von Rompuy se va mai întâlni cu prim-ministrul Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri