Sari la conținut

Un tânăr din Buzău susţine că se va înrola în armata ucraineană pentru a stopa invazia rusească

 

(FOTO - Facebook)

Marius Trancă are 27 de ani și este din Buzău, fiind condamnat de două ori pentru fascism după ce a desenat svastica și crucea celtică pe mai multe clădiri din oraș, inclusiv pe sediul PSD din municipiu.

Buzoianul susține că a decis să se înroleze în armata ucraineană "pentru a stopa invazia rusească" și că a primit acceptul din partea autorităților de la Kiev, urmând să plece la o dată pe care nu o poate face publică.

El a făcut acest anunț atât pe Facebook, cât și pe site-ul pe care îl administrează, unde a scris că nu se teme de moarte și că pleacă pentru că "războiul din Ucraina este și al nostru".

"Plec în Ucraina pentru că acest război este al nostru și pentru că nu fac parte din masa de fricoși care se tem de moarte. Plec în Ucraina pentru că orice victorie a Rusiei garantează expansiunea rusească spre Europa, dependența noastră de gazele rusești și faptul că Basarabia nu se va întoarce acasă. Plec în Ucraina să lupt alături de oameni care au același crez ca mine împotriva invaziei sovietice, o invazie care se repetă și care ultima dată ne-a condamnat neamul la o viață de teroare. (…) Cred în dreptul poporului ucrainean de autoguvernare, în dreptul lor la libertate și suveranitate, la fel cum îmi doresc să văd România unită și liberă, ceea ce se va întâmpla doar cu alungarea Rusiei de la Marea Neagră", scrie tânărul pe site-ul său.

Contactat de Mediafax, Marius Trancă a spus că unii dintre cunoscuții săi îl susțin în demersul său, însă alții nu îl încurajează să plece la război.

El mai susține că a luat legătura telefonic cu reprezentanții grupărilor Azov și Donbass, cărora le-a spus că vrea să li se alăture, iar răspunsul primit a fost pozitiv, astfel că plecarea va fi cât de curând.

Marius Trancă este primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie

La 16 ani, Trancă a fost acuzat că a desenat însemnul crucea celtică şi mesajul "Fii naţionalist" pe indicatoarele rutiere şi pe stâlpii de electricitate de pe două străzi din Buzău, dar și că a desenat trei svastici pe sediul PSD Buzău. Pentru aceste fapte, tânărul a fost condamnat de Judecătoria Buzău la trei luni de închisoare cu suspendare.

În 2008, când avea 21 de ani, Trancă a intrat din nou în atenția autorităților, fiind judecat pentru răspândirea de simboluri fasciste.

De-a lungul timpului, el a fost acuzat că a desenat svastica pe chioşcuri de presă din oraş, pe clădirea Liceului "Mihai Eminescu", pe clopotniţa și pe crucile din Cimitirul Eroilor. De asemenea, Trancă a fost cercetat de Poliție după ce a defilat în uniformă nazistă prin fața sinagogii din Buzău.

În total, pe numele lui Marius Trancă au fost întocmite șase dosare penale, el fiind condamnat de două ori la opt luni de închisoare, din care a ispășit șase luni, fiind eliberat condiționat pentru bună purtare.