V. Turcan despre traficul cu organe: Chestiunea trebuie să se afle pe agenda celor care combat crima organizată

Data publicării:
medici din interior-12

Discuția a pornit de la reportajul realizat de Digi24 pe tema traficului cu organe. Reporterii Digi24 au descoperit o reţea în care medici cu renume sunt implicaţi în transplantarea de rinichi cumpăraţi pe internet. Deşi legea interzice asemenea tranzacţii, operaţiile se fac cu complicitatea medicilor şi a asistentelor de la un mare spital din Bucureşti. 

 „Sunt rețele de crimă organizată în spate, există din anii 90, probabil au fost și înainte de 89, pe un fond de distrugere a sistemului sanitar. Sănătatea a fost mereu abordată propagandistic, înțeleg că trecem printr-o nouă mare reformă, sectorul privat e ținut departe. Câtă vreme statul vrea să țină 1,2 milioane funcționari cu salarii mici, număr aproape egal cu funcționărimea din Franța, noi nu vom putea să ținem pe medici și asistente să nu ia ceea ce știm că se câștigă în spitale. Problema are legătură cu modul în care statul se raportează la sistem. De ce nu le putem da 1.000 de euro? Pentru că trebuie să dăm bani puțini celor 1,2 milioane de funcționari”, a declarat Valeriu Turcan, consultant politic.

„Dacă se întâmplă astfel de lucruri, ele presupun doi factori: medical și persoana care acceptă să se întâmple așa ceva, pe fondul sărăciei. Dacă ar fi proceduri mai bine puse la punct, dacă salariile ar fi corespunzătoare, astfel de lucruri ar fi de domeniul trecutului. E necesar ca o guvernare să își asume cu curaj faptul că medicii pregătiți pe ban public în România se scurg cu o viteză năucitoare în străinătate, depopulează sistemul și singura modalitate e nu să le dai salarii europene, ci unele decente. Majoritatea medicilor ar rămâne aici dacă li s-ar da de două ori mai mult decât au acum, nu de 10 ori, ca în străinătate”, a explicat Cristian Rădulescu, senator PDL.

„Trebuie să le asigurăm salarii decente, atunci serviciile pe care le vor presta vor fi mai de calitate. Însă și noi, ca oameni, nu suntem obișnuiți să donăm organe, nu avem această cultură. Poate altfel acest trafic nu ar mai fi atât de virulent”, a subliniat Dan Tudorache, deputat PSD. 

„Sunt două dimensiuni. Una e precaritatea salariilor și condițiile de viață ale medicilor și personalului sanitar. 30.000 de medici au plecat sub guvernările Boc, asta înseamnă 3 miliarde de euro pierduți, dacă ne gândim cât au costat acești medici, formarea lor. Trebuie oprită această hemoragie, e îngrozitoare, iar ea continuă”, a declarat Sorin Roșca Stănescu, senator PNL. „A doua chestiune e cea a traficului de organe, ce e o chestiune care nu ține de politica guvernului, ci de ce fac organismele de anchetă, ele trebuie să îl descopere. E vorba de infracțiuni grave, ce trebuie descoperite, documentate și să se acționeze. Trebuie să vedem filosofia bugetară a Guvernului Ponta pentru anul viitor, el a promis că va prezenta o schiță a bugetului pe la mijlocul lunii viitoare. Atunci vom putea estima și în legătură cu medicii ce se va întâmpla”, a adăugat el.

„Undeva e prezentă crima organizată, recrutează și asigură prelevarea organului și vinderea lui. În mod clar, cum se combat evaziunea fiscală sau traficul de carne vie, la fel chestiunea trebuie să se afle pe agenda celor care combat crima organizată”, a subliniat Valeriu Turcan. „Dacă s-ar face un calcul, am vedea că e o diferență uriașă între cel care vinde un rinichi și cei 30.000 plătiți la București sau mai mult în altă țară. Rata de profit e extrem de generoasă pentru crima organizată în acest domeniu”, a mai spus Valeriu Turcan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri