Ziua a şaptea de căutări: Există ipoteza ca planorul să se fi rupt în bucăţi

Data publicării:
corturi cautare pilot

Joia trecută, pilotul planorului anunţa că intenţionează să zboare două - trei ore, însă la nouă ore de la decolare, Romatsa sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov cu privire la dispariţia planorului.

Structurile tehnice pentru situaţii de urgenţă intra în acţiune şi, a doua zi, încep prima operaţiune de căutare. Participă 650 de persoane şi mai multe vehicule şi aeronave. Operaţiunile au fost reluate sâmbătă cu peste 850 de pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, pădurari şi voluntari. Pentru cercetările aeriene au fost aduse mai multe elicoptere ale MAI şi MApN, cinci avioane ale Aeroclubului României şi o motoparapantă. Duminică se suplimenteaza numărul salvatorilor: 950 de oameni sunt trimişi în teren. O nouă acţiune are loc luni. Sunt angrenate peste 1.350 de persoane, peste 200 de utilaje şi 11 aeronave.

Marţi, se păstrează desfăşurarea mare de forţe, peste 1.000 de oameni, însă s-a intervenit cu un singur elicopter. Autorităţile au decis să nu mai folosească aparatele de zbor, decât în cazul în care au de verificat indicii clare. Drept umare, miercuri căutările au fost realuate în opt judeţe cu peste 1.000 de salvatori şi cu trei drone performante.

O săptămână fără niciun rezultat

De şapte zile, salvatoriii caută fără încetare, dar şi fără rezultat planorul dispărut. O explicaţie ar fi, spun autorităţile, că aparatul de zbor s-a lovit în cădere şi, pentru că este făcut din materiale uşoare, s-a dezintegrat în urma impactului.

De sus poţi trece şi să nu-l vezi. La impact el se rupe în bucăţi. Nu căutăm un planor, ci mai multe fragmente în urma impactului”, a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.


Forţele trimise în teren sunt impresionante. În ultimele zile, echipele de căutare au mers în Masivul Postăvaru şi Piatra Mare, în zone izolate şi pe versanţi împăduriţi.

Echipele din teren au fost ajutate din aer şi de trei drone performante, coordonate dintr-un centru de comandă. Una din ele a fost ridicată în apropierea cascadei Tamina, o alta în zona Vama Buzăului şi o a treia în Masivul Postăvaru.

„Pozele au fost colectate şi s-au format echipe în aproape toate inspectoratele ISU. Seturile de poze sunt verificate de două echipe”, a mai spus Raed Arafat.

Un martor susţine că a văzut planorul pe Valea Cheii

La căutări a participat şi o femeie pilot, prietenă a bărbatului dispărut.

Să zic că a intrat într-o zonă din asta descendentă puternică şi, cumva, nu a mai reuşit să iasă. Asta ar fi o supoziţie. Sau a doua supoziţie, tot aşa, mai puţin probabilă, este că el zbura prima dată, e un planor, nu e dificil, dar zbura pentru prima dată cu 21 de metri, zbura pentru prima dată cu apă, nici asta nu e dificil, că are experienţă foarte mare, dar putea să intre într-o evoluţie necontrolată”, a afirmat Fernanda Jurcă, pilot.

Alţi 100 de pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti şi voluntari caută şi în Munţii Leaota, pe Valea Cheii şi în zona Rucăr.

Joi, pe la 12.00, eram cu nepoţica în braţe. Aveam o cabană aici, pe Valea Cheii, şi a trecut aeroplanul pe deasupra mea de vreo trei, patru ori. A făcut ocol frumos, s-a plimbat pe aici prin zona asta, peste tot. Şi, pe la 14.30 eram la grătar, tot în fața cabanei, și am auzit o bubuitură”, a spus Sever Voroven-Rucar, localnic din zona Valea Cheii.

Echipele din Argeş au fost ajutate de jandarmi din Dolj şi Teleorman.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri