Exclusiv Digi24.ro. INTERVIU cu Matei Brătianu. Cum devin poștașii informatori pentru PSD

Data actualizării: Data publicării:
postasi

Matei Brătianu, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, a recunoscut, într-un interviu acordat Digi24.ro faptul că poștașii membri ai sindicatului vor deveni informatori-colaboratori ai PSD. Conform unui document intern al Sindicatului, s-a propus semnarea unui protocol cu PSD, care prevede ”posibilitatea reprezentanților SLPR de a informa PSD la nivel local și național, cu pprovire la problemele comunităților unde își desfășoară activitatea membrii săi, reacții din teritoriu ca urmare a unor decizii ale Executivului, ale unor ministere, ale Parlamentului, ori decizi și politici ale administrației publice locale”. Același document prevede participarea sindicaliștilor la întâlnirile și dezbaterile candidaților PSD. Puteți citi documentul la finalul interviului.

Reporter Digi24.ro: Spuneţi la un moment dat că daţi posibilitatea reprezentaţilor SLPR de a informa PSD la nivel local şi naţional referitor la probleme ale comunităţilor. Aţi putea să-mi spuneţi ce înseamnă aceste probleme ale comunităţii, la ce se referă, ce se întâmplă mai exact?

Matei Brătianu: Probleme ale comunităţii... orice fel de probleme pe care le are o comunitate, pe care le au oamenii de pe o stradă, dintr-un sat, dintr-o comună. Diferite probleme, legate de administraţia locală, de nemulţumiri... Eu am văzut cum a fost preluată ştirea, n-are decât... indiferent cine o dă pe gură dintre politicieni sau cine o răstălmăceşte dintre ziarişti, n-are decât să facă cum crede. Dar să numeşti asta cu turnători sau informatori ai PSD-ului, faptul că un poştaş anunţă la filială că în comuna nu ştiu care că drumul este stricat, că nu se repară de nu ştiu cât timp şi că sătenii şi-ar dori să fie reparat nu cred că este pârâciune. Dacă cineva zice că facem rău, n-are decât să semneze, să zică „eu cred că nu trebuie ca cineva să fie deranjat şi să afle ce probleme au oamenii”.

Reporter Digi24.ro: Aceste idei au apărut datorită faptului că spuneţi că veţi informa PSD, nu ar fi fost mai bine să informaţi guvernul, direct organul statului?

Matei Brătianu: Ştiţi cum este, dacă vrem să ne prefacem că trăim în Alaska sau în Germania, da. Dacă suntem realişti şi ştim că trăim în România, informezi pe cei care sunt acolo la nivel local care trebuie în mod formal să preia informaţia şi să o ducă ei acolo unde trebuie. Sigur că dacă sunt probleme legate de executiv le spunem la executiv, dacă sunt probleme legate de administraţia locală o să le spunem administraţiei locale, doar că în felul ăsta chiar parlamentarii sau reprezentanţii PSD niciodată nu vor mai putea să spună că nu au ştiut anumite lucruri şi de-aia n-au fost rezolvate. Le vor şti, că le rezolvă sau nu, ăia îşi dau ei seama mai departe în faţa electoratului. Dacă cineva informează despre o situaţie, ăla nu e informator, ăştia erau ai Securităţii, era altceva, dar fiecare e liber să scrie şi să zică ce vrea.

Reporter Digi24.ro: Spuneţi în acelaşi document că prevede acest protocol nepolitizarea companiei, nu vi se pare că acest fel de informare ar putea să ducă la o politizare?

Matei Brătianu: Oo, doamne fereşte. Cum adică, dacă un poştaş sau dacă filila SLPR-ului centralizează mai multe probleme aduse de agenţii poştali din rural şi le transmite primăriei, CJ-ului, parlamentarilor asta nu înseamnă pentru nimic în lume decât pentru cine vrea neapărat să bage băţul prin gard, nu înseamnă nicio... politizarea companiei, înseamnă că partidul care câştigă alegerile îşi numeşte vreo 60 de directori politici din afara poştei care n-au nicio treabă de multe ori nici cu management nici cu poşta, care consumă cam 700.000 de lei pe lună pentru salariul lor, deci lume de care n-avem nevoie. Ne trezim după fiecare ciclu electoral, Poşta Română s-a trezit cu o tumoră de aproximativ 70, uneori chiar 100 de oameni cu funcţii de conducere veniţi din afară. Cheltuială echivalentă pentru salariul ăstora aduşi exclusiv pe criterii politice, cheltuială lunară care putea ajunge până la 800.000-900.000 de lei. După ce se schimba puterea, venea un alt partid, toate au făcut aşa. Venea PDL care acum se numeşte PNL. Şi PSD, toate au făcut acelaşi lucru. Cum au câştigat alegerile au schimbat ministrul, au schimbat directorul general, au schimbat directorii. După, au început să schimbe directori judeţeni, directori regionali, şefi regionali, şefi în companie şi pe-ăştia pe toţi i-a suportat talpa poştei, care a muncit ca să le dea lor, să aibă de unde să-şi ia salarii. Ăştia au fost daţi la o parte, dar nu daţi afară. Au făcut pasul lateral, au rămas cu salariile lor şi au venit alţii. E prima oară când un partid nu face lucrul ăsta. E prima oară când nu sunt numiţi politic, şi atunci, noi ce să zicem „nu, noi vrem ca înainte”. Nu, nu vrem politizare.

Reporter Digi24.ro: Spuneţi că măsura asta cu reprezentanţii care spun la partid ce se întâmplă, e de fapt o măsura de a împiedica politizarea?

Matei Brătianu: Nu, n-are nicio legătură. Nu-mi răstălmăciţi ce zic. Am zis că nu are nicio legătură faptul că un membru de sindicat informează reprezentanţii unui partid, n-are nicio legătură cu politizarea Poştei Române. Este vorba de membrii de sindicat şi eu când zic politizare, înseamnă politizarea conducerii Poştei Române. Pentru că vă spun eu ce se întâmplă şi probabil că o să mă forţeze ăştia care tot bat câmpii din diverse partide să ies şi să le explic ce au făcut partidele lor când au fost la putere. Când se schimbă puterea politică încep să umble până la agenţi. Schimbă-l pe agentul ăla şi pune-l pe altul. N-are nicio legătură cu profesia, cu ce face, nu, nu e din partidul care trebuie.

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri