Hoții de lemne au încercat să împuște un pădurar cu propria lui armă. Vineri alt pădurar a fost ucis de trei persoane care furau copaci

Data actualizării: Data publicării:
Padure-defrisare

Un angajat al Romsilva a fost agresat, duminică, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi verificare a punctelor de monitorizare în judeţul Neamţ. După ce a fost agresat, maistrului de vânătoare i-a fost furată arma din dotare, armă cu care a şi fost, ulterior, ameninţat cu moartea, anunţă Romsilva printr-un comunicat. Este al doilea caz în care un angajat al Romsilva este agresat de cei care taie lemne ilegal – săptămâna trecută, un alt pădurar a fost ucis.

Bărbatul a fost atacat de 10 persoane duminică. Agresorii au reuşit să-i fure arma de serviciu cu care l-au şi ameninţat, ulterior. Cele 10 persoane l-ar fi surprins pe pădurar în timp ce se afla în maşină, de unde au şi sustras arma aflată pe banchetă.

Agresorii ar fi încercat să-l împuşte pe pădurar, însă acesta scăpat cu viaţă pentru că arma avea piedica pusă. Maistrul de vânătoare a reuşit să se refugieze într-o pădure alăturată de unde a reuşit să apeleze numărul de urgenţă odată ce a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă.

Ulterior, arma furată a fost predată unei secţii de poliţie din Suceava.

Un alt pădurar din zona Paşcaniului a fost găsit, vineri, mort în maşină, în localitatea Sireţel, unde lucra de mai bine de 20 de ani. Acesta avea mai multe lovituri la cap. Agresorii, un bărbat de 50 de ani și doi adolescenți de 16 și 17 ani, aflați la furat de lemn l-au lovit pe pădurar cu un topor în cap.

„Este al doilea caz de agresiune asupra unui angajat al Romsilva în doar câteva zile. Îi vom oferi colegului nostru tot sprijinul și îi dorim să se recupereze cât mai repede. Săptămâna trecută am pierdut un coleg de la Direcția Silvică Iași, care a fost ucis în timp ce asigura paza pădurii. Vă asigur că în aceste momente dificile, tot corpul silvic este unit și vom asigura integritatea fondului forestier cu același profesionalism.

Atacurile permanente asupra întregului personal silvic făcut de unele organizații cu alte interese a condus la un val de violențe asupra profesioniștilor care au apărat, apără și vor apăra pădurea românească”, se arată într-un comunicat transmis de directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

„În ultimii cinci ani și jumătate, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, urmare a întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale, precum și a procesului de preluare în pază a unor păduri aflate în alte forme de proprietate, care nu aveau asigurate servicii silvice. În numeroase cazuri, din cauza rănilor grave provocate de agresori, au fost necesare perioade de spitalizare pentru personalul Romsilva agresat”, se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri