Video Incendiu în toiul nopții într-un bloc din Constanța. Martorii povestesc despre coșmarul prin care au trecut

Data actualizării: Data publicării:
bloc ars la constanta
Un bloc a ars la Constanța după ce un incendiu a izbucnit în toiul nopții în parcarea subterană Foto: captură video Digi24

Zeci de apartamente și mașini au fost distruse de flăcări, în noaptea de miercuri spre joi, la Constanța, după ce un incendiu violent a izbucnit în parcarea de la subsolul unui bloc nou construit. Oamenii, mulți treziți din somn, au fost cuprinși de panică și au ieșit îmbrăcați sumar afară. Joi, au revenit la apartamente pentru a încerca să-și recupereze câte ceva din bunuri și au povestit despre momentele de groază prin care au trecut. În așteptarea elucidării cauzelor incendiului, unii dintre ei au fost cuprinși de furie.

Parcarea subterană a blocului nu avea autorizație de securitate la incendiu.

„Cine i-a verificat pe constructori? Băi, frate, a făcut sistem de stingere a incendiului, a făcut, n-a făcut? A verificat cineva? Primărie, ISU. Cine a dat autorizații? Le-am dat eu? Vrem să vedem vinovatul” spune revoltat un bărbat. „M-am trezit în foc. Am sunat la 112 și la al doilea apel mi-a închis telefonul: aveți răbdare, aveți răbdare, în situația în care în casă nu mai puteam respira”, a povestit el.

„Am coborât pe întuneric, am căzut pe scări, a fost panică”

La ora 1:00 noaptea s-a dat alarma. În imaginile surprinse de oamenii din zonă se vede cum incendiul a izbucnit la subsolul blocului, acolo unde erau parcate zeci de mașini. În doar câteva secunde, focul se extinde. Se instalează panica, iar oamenii ies disperați din case. Unii dintre ei desculți. 100 dintre locatari au fost coborâți cu autoscara de pe acoperiș, unde s-au adăpostit până au venit salvatorii.

„Eram pe balcon și am auzit niște zgomote ciudate. Am văzut brusc fum și în mai puțin de 30 secunde flăcări la nivelul etajului 2, geamurile au început să trosnească”, a povestit un locatar.

„Am coborât pe întuneric, am căzut pe scări, a fost panică. Aici jos, când să ies, am inhalat un pic de fum fierbinte”, a relatat un altul.

„Mi-am luat copilul, ne-am încălțat, ne-am îmbrăcat și am ieșit pe scară. Ne-am întors înapoi pentru că cineva ne-a spus că dacă mai coborâm, murim și să urcăm la etajele superioare”, a povestit și o femeie.

Nouă oameni au ajuns la spital, adulți și copii, intoxicați cu fum.

„Un singur pacient a fost preluat pe codul roșu, fiind urgență majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare și arsuri de gradul II pe 7 la sută din suprafața corporală. Acesta a rămas internat pe terapie intensivă. Este în momentul de față intubat, dar starea sa este stabilă”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Constanța.

„Armata ne-a dat o mână de ajutor azi-noapte, directorul Spitalului Militar a oferit 50 de locuri la spitalul modular, într-o aripă separată de cea COVID, pentru o cazare pe termen scurt”, a precizat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Care sunt cauzele incendiului

Au ars în total 35 de apartamente și 37 de mașini, dintre care 26 în subteran și restul aflate pe strada din vecinătatea blocului.

Iulia Stanciu, reporter Digi24: „Flăcările s-au extins foarte repede, chiar și la mașinile parcate pe stradă. Incendiul a izbucnit aici, în acest subsol, iar toate mașinile care se aflau aici au luat foc”. 

Inițial, a fost luată în calcul ipoteză unui scurtcircuit. „Ne gândim că suprafața incendiată este mare, numărul de autorisme incendiate destul de mare, încercăm să concluzionam în acest sens”, a declarat Cristian Amarandei - șef ISU Dobrogea.

Ulterior, au apărut imagini de pe camerele din supraveghere din zonă, iar în acestea se vede cum aparent doi copii ies din parcarea blocului, iar la scurt timp are loc o explozie. 

Oamenii s-au întors nervoși și revoltați

După ce focul a fost stins, oamenii s-au întors la apartamente pentru recupera din bunurile rămase.

„Suntem aici! E blocul praf! Incendiu! A ars tot! Uite, acum intrăm în apartament să vedem”, spune un bărbat care vorbește la telefon. N-are nimic împotrivă apoi ca pompierii să spargă ușa, care rămăsese încuiată pe dinăuntru.

Pompier: Este încuiat pe interior și cheia în ușă. Nu mai avem...

Proprietar: Să elimine parte din ușă.

Pompier: Sunteți de acord să spargem?

Proprietar: Se mai pune problema?

Între timp, zeci de locatari revoltați s-au strâns în fața blocului, în speranța că vor mai putea recupera ceva din apartamentele cuprinse de flăcări. Unii au devenit nervoși și s-au certat cu forțele de ordine:

- Trebuie să-mi iau sacii! Nu mă lasă să trec colegul.

- Acum sau aseară?

- Acum. Nu mă lasă să intru! Dacă voi v-ați făcut treaba aici sau unde v-ați făcut treaba, lăsați oamenii să intre!

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri