Exclusiv INTERVIU. Comandantul pompierilor români care vor interveni la incendiile devastatoare din Grecia: E datoria noastră să facem asta

Vali Stan Data actualizării: Data publicării:
florin pop
Florin Pop, comandantul misiunii din Grecia, a explicat la Digi24 cât de mare este provocarea căreia pompierii români trebuie să îi facă față. FOTO: Captură Digi24

Pompierii români trimiși să ajute la stingerea incendiilor din Grecia sunt în drum spre statul elen. Asta după ce guvernul de la Atena a cerut ajutorul celorlalte țări europene în lupta cu flăcările. Echipa Digi24 va fi în mijlocul infernului din Grecia și va transmite de acolo cele mai importante informații. 

Cei 108 de pompieri selectați pentru această misiune își vor începe sâmbătă dimineață misiunea care este estimată că va dura de zece zile. Dacă situația o va impune, la cererea autorităților elene, misiunea ar putea fi prelungită.

Florin Pop, comandantul misiunii, a explicat la Digi24 cât de mare este provocarea căreia pompierii români trebuie să îi facă față și și-a exprimat încrederea că misiunea va fi dusă la bun sfârșit.

"O să găsim incendii care se manifestă violent la vegetație uscată și pădure, degajări mari de fum și temperaturi foarte ridicate.

Aceste incendii se manifestă violent, au direcție de propagare care se schimbă de la oră la oră, trebuie să avem în vedere protecția personalului propriu și să anticipăm direcția de propagare, să localizăm incendiul fără să facă alte pagube.

Cei 108 pompieri participanți la misiune au fost aleși special, la nivelul IGSU formându-se acest modul specializat de sprijin pentru Grecia.

Toți au experiență pe toate domeniile de intervenție", a declarat Florin Pop.

El a adăugat că pompierii merg în misiune cu autospeciale construite pentru astfel de evenimente – de stingere a incendiilor de pădure, cu autoprotecție la partea superioară și inferioară.

"Nu vom intra în incendii cu ele, dar pentru situații neprevăzute putem avea această protecție", a declarat comandatul detașamentului de pompieri.

El a subliniat că toți pompierii sunt mândri că participă la această misiune în premieră pentru România, fiind vorba de o intervenție la incendii de pădure în afara țării: "Mecanismul de protecție civilă este bine structurat și bine pus la punct în astfel de situații. Ne mândrim că mergem în misiune, e datoria noastră să facem asta, sperăm să îndeplinim misiunea cu succes."

De o săptămână Grecia se confruntă și cu câte 100 de focare pe zi

Între timp, pompierii eleni fac eforturi supraomenești în lupta cu incendiile care au cuprins mai multe zone din Grecia. Șaisprezece oameni - pompieri și localnici, printre care și voluntari care ajutau la stingerea focului - au fost spitalizați joi și vineri, cu arsuri sau probleme respiratorii. Mii de oameni din zeci de localități au fost evacuați și astăzi din suburbiile Atenei și de pe Insula Evia, unde sunt unele dintre cele mai puternice și periculoase incendii. Au ars case, ferme și sute de hectare de pădure. Situația este critică, spune premierul elen. 

Nu cu mult timp în urmă, a luat foc o fabrică de la periferia capitalei elene - de propan, potrivit unor surse. Martorii au auzit mai multe explozii succesive puternice. 

Valul de caniculă a transformat țara într-un butoi cu pulbere. De o săptămână Grecia se confruntă și cu câte 100 de focare pe zi. Aproape jumătate din teritoriul Greciei este sub cod roșu de incendii, iar restul este sub coduri portocalii și galbene. Accesul în păduri a fost complet interzis, în toată țara.

Citește și: „A fost iadul pe Pământ”. Incendiul masiv din Atena a ars toată noaptea trecută și a forțat mii de oameni să fugă din case

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri