96 de învinuiți pentru fapte de corupție la bacalaureat

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea 1

Profesorii învinuiți de DNA, din grupul infracţional organizat coordonat de inspectorul școlar general din Ialomița, Otilia Dumitru, care avea și calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei pentru o disciplină de concurs.

Anchetatorii au descoperit că profesorii au utilizat trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat.

Pe de o parte, ei acordau note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor. În alte cazuri, ei completau lucrările cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială, după ce, în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul.

Au fost și situații, susțin procurorii DNA, când profesorii consemnau note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări.

Cine sunt urmăriții penal

Otilia Dumitru, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, având calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Nica Balaciu, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100 și Cătălin Gogotă, profesor de geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, este urmărit penal infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu Şi Răzvan Marius Dinu, profesori evaluatori, sunt urmăriți penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Liviu-Radu Bâra, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, este urmărit oenal pentru trafic de influență în formă continuată.

În aceeași cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și față de alte 87 de persoane, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în cadrul grupului infracțional organizat, cadrele didactice menționate aveau, fiecare, atribuții clar stabilite, întreaga activitate fiind condusă şi coordonată de inspectorul școlar Dumitru Otilia care avea și calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat. „Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaților la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica și Gogotă Cătălin, președinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională”, arată procurorii DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri