Anchetă DIICOT. Cum acționa rețeaua condusă de fostul primar din Caracal, Gheorghe Anghel

Data publicării:
diicot mascat

Gheorghe Anghel, fost primar al localităţii Caracal, a fost ridicat de procurorii DIICOT, într-un dosar în care mai sunt vizate mai multe persoane din Caracal și Drăgănești, sub acuzația de înşelăciune şi delapidare.

Procurorii DIICOT Olt împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, Serviciului de Investigare a Fraudelor Caracal şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt au efectuat azi opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Olt în cadrul unei acţiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat format din 18 persoane, specializat în înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, reţinându-se forma continuată.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2005 - 2012, la nivelul unei instituţii publice din judeţul Olt, s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării”, arată un comunicat al DIICOT.

Astfel, potrivit anchetatorilor, liderii grupului infracţional organizat, din care unul a avut calitatea de primar iar altul de director economic au pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului unei instituţii publice, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţii fictive.

La această grupare infracţională au aderat atât angajaţi ai instituţiei menţionate precum şi alte persoane (administratori de societăţi comerciale), care au fost racolate atât de lideri cât şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul de a-şi însuşi sume de bani.

„În urma verificărilor efectuate rezultă faptul că învinuiţii au introdus în contabilitatea instituţiei prejudiciate facturi şi chitanţe false în valoare de peste 5.000.000 lei, însuşindu-şi importante sume de bani”, arată DIICOT.

Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională a învinuiţilor este de 5,2 milioane lei.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Olt vor fi audiate 32 de persoane.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri