CAZUL GIULEŞTI. Reprezentanții pacienților: Pentru cauza principală nu a fost condamnat nimeni

Data publicării:
maternitatea giulesti

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, a susținut că unul dintre vinovații pentru tragedia de la Maternitatea Giulești este și Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, care „taie fără responsabilitate”.

„Să stabilim schema de personal în funcţie de nevoile reale, absolut necesare şi să nu punem în pericol viața pacienţilor şi a personalului. Domnul Gherghina de la Finanțe taie fără responsabilitate. Eu l-aș băga în acest dosar de cercetare penală. A impus și a influențat deciziile unor miniștri, ale guvernelor după ideile dumnealui de contabil cu mânecuță. Și acum avem probleme în Ministerul Sănătății. Nu se pot lua decizii, pentru că toată lumea se lovește de acest Gherghina. Deși se dorește, există oameni capabili să facă reforma într-un cerc închis de domnul Gherghina. Și guvernele au avut partea lor de vină pentru că au neglijat sănătatea și educația. Gherghina hotărăște ce se întâmplă cu sănătatea noastră. Ministrul Sănătății face tot ce poate”, a declarat, la Digi24, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

În opinia acestuia, cercetarea penală de către Parchet a fost făcută superficial.

„Am condamnat o asistentă medicală care nu a provocat incendiul și nu a putut să ia măsuri. Pentru cauza principală nu a fost condamnat nimeni. Pentru cauza principală nimeni nu e nici cercetat penal și nici pedepsit”, a spus Vasile Barbu.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților susține că șeful secției de la Maternitatea Giulești, unde, în 16 august 2010 au murit șase bebeluși în urma unui incendiu, știa de practicile din interiorul secției.

Potrivit lui Vasile Barbu, care spune că a vizitat maternitatea cu două săptămâni înainte de tragedie, singura asistentă medicală a fost nevoită să părăsească secția pentru a achiziționa medicamente, farmacia spitalului având program numai până la ora 19.00.

Vasile Barbu: Dosarul nu a avut o cercetare corectă

„Din păcate, sunt nemulţumit de decizie. Se pare că dosarul nu a avut o cercetare corectă, pentru că legea spune foarte clar că şeful secţiei răspunde de actul medical şi de tot ce se întâmplă acolo. Ştim foarte bine că era criză de personal atunci. Asistenta medicală era singură pe secţie atunci. Trebuia să meargă să îşi facă necesităţile, să ia medicamentele. Era un obicei. Cu două săptămâni înainte am fost pe etajul acelei secţii şi am constatat că asistenta a întârziat 20 de minute venind cu un coş de medicamente. Era ora 19, iar farmacia se închidea. Şeful secţiei cunoastea acest lucru. Nu înţeleg de ce în lista de condamnaţi nu e şi şeful secţiei”, a afirmat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Acesta a sezizat faptul că nu răspunde nimeni din partea Ministerului Sănătății, de la DSP.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților este de părere că sumele pe care trebuie să le plătească vinovații sunt derizorii, comparativ cu pierderile pe care le-au avut familiile.

„Nu pot să dau vina pe manager pentru că el nu mai avea niciun instrument la îndemână să angajeze oameni. Au fost dispoziţii de-a dreptul dictatoriale, fără să se ţină cont de consecinţe. Nu au făcut un studiu de impact. Şi acum managerul de la Marie Curie e ameninţat şi e somat să demisioneze pentru că nu are personal, de parcă este el de vină. Ştim foarte bine că nu se poate angaja”, a mai susținut acesta.

Printre pericolele pentru pacienții de la Maternitatea Giulești, Vasile Barbu a menționat instalațiile de aer condiționat de uz casnic, ce ar afecta sănătatea celor internați din cauza regimului de dezinfectare, frigiderele greu de întreținut, unde se dezvoltă bacterii, echiparea necorespunzătoare a pacienților și lipsa personalului.

Citiți și:

INCENDIUL DE LA GIULEŞTI. Daune morale de 300.000 de euro pentru familia fiecărui bebeluş care a murit

Spitalele se confruntă cu o lipsă acută de asistente medicale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri