Codul penal modificat prin OUG. Filaj permis pentru traficanţii de etnobotanice

Data publicării:
politisti masina de politie fb politia romana 1 -1

Numărul tinerilor care consumă etnobotanice în România a crescut alarmant în ultimii ani. Până acum, legislaţia nu permitea arestarea preventivă a dealerilor şi nici supravegherea lor.

Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT: „Nu puteam lua mandate de supraveghere tehnică. Ne era mai greu să facem ancheta fără aceste instrumente. În ultima perioadă depăşise în gravitate şi intensitate infracţiunile de trafic de droguri normale, naturale canabis”

Curtea Constituţională a emis zeci de hotărâri prin care articolele care încălcau legea fundamentală erau anulate. În 45 de zile, Parlamentul ar fi trebuit să aducă modificările necesare, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Procurorii susţin că asta a dus la blocarea activităţii unor instanţe.

Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT: „Numai anul trecut au fost 135.000 de renunţări, iar în primul trimestru din acesta vreo 35.000. DIICOT dispunea pentru infracţiunile mai puţin grave, care aduceau o atingere mai mică valorilor sociale ocrotite de lege. Aici aş aminti consumul de droguri, la consumatorii care sunt la prima a batere şi care sunt prinşi prima dată cu droguri mai puţine, 1, 2 grame”.

Noua legislaţie le permite procurorilor să ceară direct situaţia financiară a unei persoane. Modicarea a fost criticată de avocaţi.

Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT: „Procurorul poate solicita instuţiilor financiare date despre situaţia financiară a unei persoane, dar numai atunci când există indicii temeinice şi când acestea pot fi folosite ca probe. Doar în aceste condiţii pot fi cerute date de către procuror. Supravegherea operativă a conturilor se face în continuare prin intermediul judecătorului de drepturi şi libertăţi.”

Ordonanţa de Urgenţă va ajunge în perioada următoare în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri