Decizia instanței supreme: Dosarul Transferurilor se rejudecă

Data publicării:
4940352-Mediafax Foto-Bogdan Iordache

Dosarul se întoarce spre judecare la Curtea de Apel București, după șapte ani de când a fost demarat.

Decizia nu a fost luată în unanimitate, unul dintre judecători a făcut opinie separată.

Judecătorii instanței supreme trebuie să își motiveze decizia, care poate dura câteva luni, după care va fi trimis la instanța inferioară.

Curtea de Apel București, după termenele de judecată, nu va putea da însă o decizie deficitivă, ci va putea fi atacată iar la Înalta Curte.

Completul curții supreme era așteptat să dea astăzi decizia finală în Dosarul Transferurilor, în care sunt judecaţi opt oameni importanţi din fotbalul românesc: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Achitaţi de prima instanţă, ei au primit apoi la Curtea de Apel condamnări cu închisoarea între trei şi opt ani şi plata de 10 milioane de dolari daune. La ÎCCJ, procurorii le-au solicitat însă judecătorilor pedepse mai aspre.

Vineri, judecătorii au ascultat pledoariile finale ale avocaţilor apărării şi au amânat pronunţarea sentinţei pentru luni. Procurorii acuză că cei opt oameni din forbal ar fi făcut mai multe transferuri ilegale de jucători în străinătate (12 la număr) în perioada 1999-2005. Demersurile ar fi prejudiciat cluburile cu aproximativ zece milioane de dolari şi statul român cu 1,5 milioane de dolari.

George Copos: „În toți acești ani în care am fost hăituiți, am pierdut sute de milioane de euro”

Vizibil emoționat, George Copos și-a declarat încă o dată nevinovăția, precizând că oamenii din fotbal acuzați în Dosarul Transferurilor ar fi pierdut sute de milioane de euro din cauza procesului.

„Este o decizie a justiției și nu o comentez. Nici eu și nici oamenii de la Rapid nu au făcut ceva ilegal. În toți acești ani în care am fost hăituiți, am pierdut sute de milioane de euro. Din acești bani, mai mult de 65 la sută mergeau către bugetele statului. În loc să fim lăsați să creăm locuri de muncă, să investim, să susținem bugetul statului, noi suntem hăituți. Vreau să nu simți niciunul în viața voastră ce simt eu acum”, a afirmat George Copos.

Ioan Becali: „Nu am dat banii înapoi pentru că nu mă simțeam vinovat”

Fostul impresar Ioan Becali a comentat decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au decis ca Dosarul Transferurilor să se rejudece.

„Procesul nostru ajunsese la un capăt, fără expertiză, fără audierea martorilor importanți din Olanda. România a ajuns la o maturitate în privința justiției, au trecut 23 de ani de bune și rele, dar mulțumim lui Dumnezeu că mai există această magistratură care își păstrează coloana vertebrală. Mă aștept la o rejudecare cinstită, cu probe și cu oameni care punctul pe i. Nu am dat banii înapoi, pentru că nu mă simțeam vinovat”, a declarat la Digi24 Ioan Becali.

Impresarul Victor Becali, consideră că decizia instanței supreme este una corectă.

„Avocații noștri au cerut achitare sau rejudecare. Normal că soluția cea mai bună pentru noi ar fi fost achitarea, dar cred că pentru a se afla adevărul, după o achitare și o condamnare la Curtea de Apel, cred că este decizia cea mai corectă”, a subliniat impresarul.

Jean Pădureanu: „Sunt nevinovat, nu mi-am însușit niciun ban”

Unul dintre judecători a făcut opinie separată și a decis că Jean Pădureanu și Gheorghe Popescu trebuie achitați, având în vedere că în perioada de șapte ani în care s-a judecat dosarul, aceștia au dat banii înapoi.

„Nu pot să comentez decizia, dar mă deranjează niște lucruri, pentru că mă simt nevinovat. Nu mi-am însușit niciun ban din toată această chestiune. Nu reiese nicăieri din dosar că aș fi făcut lucrul acesta. Justiția știe ce are de făcut atunci când se va rejudeca dosarul”, a comentat Jean Pădureanu.

Ce crede apărarea

Ion Cazacu, avocatul lui Jean Pădureanu, consideră că decizia de azi a completului instanței supreme este una corectă, în litera și spiritul legii. Avocatul a detaliat argumentele sale.

„Principala noastră critică s-a referit la faptul că s-au făcut două greșeli de jduecată: una, în ceea ce-l privește pe Jean Pădureanu, iar a doua, pe George Copos. Greșelile de judecată constau în aceea că, la Curtea de Apel, s-a pronunțat pentru domnul Pădureanu o pedeapsă pentru care nu fusese condamnat la fond, ceea ce este o greșeală gravă și trebuia sancționată. A doua greșeală se referă la faptul că domnul George Copos a fost condamnat la Curtea de Apel pentru o infracțiune pentru care nu a fost trimis în judecată. Ca atare, soluția tehnică, juridică, impunea casarea și trimiterea cauzei la Curtea de Apel în vederea rejudecării cauzei”, a motivat Ion Cazacu.

Istoricul judecăţii

Dosarul Transferurilor a fost deschis în anul 2008 de procurorii DNA, care i-au pus sub acuzare pentru evaziune fiscală pe opt dintre cei mai importanţi oameni din fotbal: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu.

Procurorii susţin că transferurile a 12 fotbalişti români între 1999 şi 2005 au fost făcute ilegal, prin intermediul unor firme din străinătate. Jucătorii ar fi fost transferaţi în schimbul unor sume mult mai mari decât cele trecute în documentele contabile, iar cluburile reprezentate de aceştia ar fi fost prejudiciate cu aproximativ zece milioane de dolari. Statul român ar fi fost la rândul lui prejudiciat cu 1,5 milioane de dolari.

Procesul a început în 2009, după ce procurorii DNA au verificat aproape 800 de transferuri şi au audiat peste 100 de persoane. După trei ani, în 2012, a venit prima decizie: achitare pe linie.

Procurorii au depus contestaţie la sentinţă, iar în acelaşi an demersul lor a fost admis: Curtea de Apel a decis că inculpaţii trebuie condamnaţi.

Condamnările Curţii de Apel. Care sunt deciziile posibile ale magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Fostul acţionar dinamovist Cristi Borcea a primit aceeaşi pedeapsă. Acţionarul rapidist Gheorghe Copos a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe Mihai Stoica, magistraţii au decis să îl condamne la patru ani de detenţie pentru fapte comise în calitate de director al Clubului Oţelul Galaţi.

Jean PădureanuGică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au primit fiecare câte trei ani de închisoare cu suspendare.

La finalul procesului, magistraţii Curţii Supreme ar putea să îi achite, aşa cum au făcut colegii lor de la Tribunalul Bucureşti, ar putea să menţină pedepsele hotărâte de Curtea de Apel Bucureşti, să le modifice sau chiar să decidă rejudecarea dosarului.

Protest la ÎCCJ

Tot vineri, suporterii FC Rapid au venit în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca să ceară condamnarea la închisoare a acţionarului majoritar al clubului de fotbal, George Copos, afirmând că s-ar bucura dacă acesta ar ajunge după gratii. Potrivit acestora, George Copos se face vinovat de situaţia actuală în care se află clubul.

Preşedintele Ligii Suporterilor Rapidişti, Dan Teodorescu, a sosit la ÎCCJ îmbrăcat în uniformă de deţinut şi a arborat un banner cu mesajul: „Te aştept să te iubesc. Colegul din patul de jos”. 15 dintre suporterii veniţi la Curtea Supremă purtau tricouri albe inscripţionate cu câte o literă, formând împreună mesajul: „Copos la puşcărie”.

El este singurul vinovat pentru situaţia în care se află clubul aflat în insolvenţă şi fără licenţă pentru Liga I”, le-a declarat Teodorescu jurnaliştilor prezenţi.

Citiți și Ce jucători și câți bani apar în „Dosarul Transferurilor”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri