Demolarea „bisericii de pe trotuar” din Constanța a fost suspendată provizoriu de justiție

Data actualizării: Data publicării:
biserica de pe trotuar - captura youtube
Tribunalul Constanța a decis că "biserica de pe trotuar" poate fi demolată. Sursa foto: captură video YouTube / Radio Dobrogea

Parohia "Izvorul Tămăduirii" din Constanţa a obţinut în instanţă suspendarea deciziei de demolare a bisericii construite pe un trotuar, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite, informează Agerpres.

"Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite (...) . În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare (...), până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 14901/212/2022 al Judecătoriei Constanţa. (...) Fără cale de atac", se arată în hotărârea pronunţată de Judecătoria Constanţa.

Pe rolul aceleiaşi instanţe se află şi o contestaţie la executare formulată de Parohia "Izvorul Tămăduirii", dosarul fiind înregistrat pe 14 iunie.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a slujit pe 10 iunie slujba de Liturghie la biserica 'Izvorul Tămăduirii', situată în zona Macul Roşu din municipiul Constanţa, cunoscută şi ca "Biserica de pe trotuar". El a afirmat că biserica urma să fie demolată în cursul acelei zile, însă le-a cerut credincioşilor şi preoţilor să stea zi şi noapte în lăcaşul de cult, pentru a nu putea fi dărâmat.

Arhiepiscopul Tomisului i-a cerut primarului Vergil Chiţac să "revină la credinţă", acelaşi apel fiind făcut şi către consilierii municipali şi judecători. ÎPS Teodosie i-a cerut şi premierului Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, pe care l-a definit ca fiind "un om credincios", să "îi ceară socoteală" primarului Constanţei.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, îi solicitase anterior arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti din luna decembrie 2021 privind desfiinţarea lucrărilor de construcţie la imobilul din zona Macul Roşu, construit ilegal pe trotuar, în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis săptămâna trecută că demolarea unei biserici este "un act tulburător şi neavenit", iar soluţia mutării sau translatării, în măsura posibilului, este "aprioric mai bună decât punerea la pământ" a acesteia.

Editor : L.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri