DNA investighează finanțarea filmelor românești. Tudor Giurgiu, audiat ca martor

Data publicării:
tudor giurgiu digi24

Procurorii anticorupție investighează modul în care Centrul Național al Cinematografiei a finanțat de-a lungul anilor producția de film românesc. Regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a fost audiat ca martor în acest dosar. Le-a explicat anchetatorilor cum funcționează sistemul de finanțare, care erau obligațiile producătorilor și de ce, în anumite situații, termenele trecute în Legea cinematografiei cu privire la justificarea cheltuirii subvențiilor erau depășite.

Tudor Giurgiu, regizor și producător: Procurorii anticorupție bănuiesc că doresc să vadă dacă acuzația de abuz în serviciu a conducerii CNC din acea vreme, 2010-2012, e validă sau nu, în condițiile în care există prevederi care spun că realizarea unor filme trebuia făcută în doi ani de la semnarea contractelor de credit, iar predarea efectivă a filmelor în 6 luni de la semnarea contractelor. Analizând modul în care noi, producătorii am realizat copiile, strict administrativ, ei au considerat că există inadvertențe.

Reporter: Rolul dvs. e de martor în acest film?

Tudor Giurgiu: Da, e o comedie până la urmă, dar am încercat să explic care este și intenția legiuitorului, fiind unul dintre cei care în 2005 am fost la legea cinematografiei, iar intenția a fost ca producătorii să primească un credit de la CNC și să folosești banii pentru film.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri