DOSARUL MICROSOFT. Traian Băsescu a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale a cinci foști miniștri

Data publicării:
traian basescu 3 octombrie - presidency.ro

Am aprobat, sau corect din punct de vedere al legii, am cerut ministrului Justiţiei, și l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către Ministerul Justiţiei, începerea urmăririi pentru Ţicău Adriana, Sandu Gabriel, Atansiu Alexandrescu, Tănăsescu Nicolae şi pentru Funeriu Daniel”, a anunțat aseară Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că a fost convins să ridice imunitatea celor cinci foşti miniştri de documentele depuse la dosar de procurori, care indică persoanele şi sumele încasate, pentru a semna contractele păguboase pentru statul român.

„Cred ca acest caz trebuie anchetat cat mai rapid, până la capăt. Nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Iar cei care au vorbit sunt numai români, să știți, încă nu a vorbit niciun străin pentru DNA”, a completat președintele României.

Cei cinci pentru care Traian Băsescu a decis ridicarea imunităţii au fost miniştri ai Educaţiei, Comunicaţiilor şi Finanţelor în guvernele Năstase şi Boc.

ADRIANA ȚICĂU ar fi aprobat bugetul pentru proiectul intitulat: "Sistem Educaţional Informatizat", favorizând companiile: Microsoft, Siemens Computers şi Siveco. Produsele au fost achiziţionate la preţuri cu 30-40 la sută mai mari decât cel al pieţei.

GABRIEL SANDU ar fi favorizat un grup de firme, întocmind caietul de sarcini în aşa fel încât acestea să câştige licitaţia de achiziţie a unor produse software. Procurorii spun că fostul ministru ar fi primit aproape 5 milioane de euro mită, pentru prelungirea contractului de licenţiere Microsoft.

DANIEL FUNERIU ar fi comandat 73.000 de licenţe în plus pentru sistemele de operare Windows. Prejudiciul creat astfel ministerului a fost de 5,4 milioane de euro.

ALEXANDRU ATHANASIU ar fi plătit sume cu 50 la sută mai mari faţă de preţul pieţei, pentru calculatoare şi produse software.

MIHAI TĂNĂSESCU ar fi favorizat companiile Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, cărora le-ar fi acceptat preţuri mai mari cu până la 50 la sută mai mari faţă de cele reale. În contul fiului său ar fi fost transferată mita – 82.000 de euro.

Discuție din 4 august 2014:

Reporter: Ştiţi să se fi dat şpăgi pentru aceste contracte?

Mihai Tănăsescu: Greu. Nu ştiu ce să vă spun. Eu unul nu pot să vă spun acest lucru

DOSARUL MICROSOFT. Unul dintre martorii-cheie ar putea fi Eugen Bejinariu, fost şef al SGG
Dosarul Microsoft. Parlamentul face din nou scut în jurul aleşilor
REŢEAUA mitei în dosarul MICROSOFT. DNA: Opt oameni de afaceri influenţi au făcut lobby pe lângă miniştri
Dosarul licenţelor Microsoft: Un martor al DNA afirmă că Adrian Năstase şi Victor Ponta sunt implicaţi în trafic de influenţă. Reacția premierului, la Digi24

Parlamentul European va decide în cazul lui DAN NICA. Procurorii anticorupţie susţin că actualul europarlamentar ar fi cerut companiei Fujitsu Siemens Computers suma de 20 de milioane de dolari, din care o parte i-ar fi fost virată în contul unei firme off-shore.

Iar Parlamentul României trebuie să hotărască în cazul altor trei foşti membri ai Guvernului.

ȘERBAN MIHĂILESCU, cunoscut drept Miki Şpagă, ar fi determinat un alt ministru să semneze hotărâri de guvern, prin care era favorizată Fujitsu Siemens Computers.

Nu am semnat hotărâre de Guvern, contracte, consultații. E așa o chestiune că aș fi influențat pe cineva, dar nu știu pe cine și nu știu care e situația”, s-a apărat Şerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al SGG.

Fost secretar general ar guvernului Năstase ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 de milioane de dolari, spun procurorii.

Un aport în favorizarea firmelor Compaq şi Siveco l-ar fi avut şi ECATERINA ANDRONESCU. În schimbul ajutorului guvernamental acordat şi a umflării preţurilor pentru soluţiile software cumpărate de minister, ar fi primit bani şi calculatoare.

Ultimul pe lista procurorilor anticorupţie este VALERIAN VREME. Acesta ar fi plătit peste 8.800.000 de euro pentru licenţe destinate unităţilor de învăţământ, deşi de cele mai multe produse nu erau nevoie.

Numele lui Adrian Năstase, în dosarul Microsoft
Martor: Dorin Cocoș, bani în cazul Microsoft
Eroare a Parchetului General în cazul Microsoft. Tiberiu Niţu a transmis greşit solicitările în trei dintre cazuri
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri