Sari la conținut

Laura Kovesi şi Daniel Horodniceanu discută cu ministrul justiției

Şefii DNA şi DIICOT, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Horodniceanu, dar și procurorul general, Augustin Lazăr, și adjunctul său, Bogdan Licu, au venit luni la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache.

Florin Iordache_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a fost întrebată de jurnalişti, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, cum comentează acuzaţiile pe care i le aduce Sebastian Ghiţă, ea spunând că nu vrea să facă nicio declaraţie, pentru că nu vrea să întârzie la întâlnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache. A promis însă că va răspunde când pleacă de la MJ. 

Cu puţin timp înaintea procurorului-şef al DNA a ajuns la Ministerul Justiţiei şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, care a spus că nu ştie deocamdată pe ce subiecte va discuta cu ministrul justiţiei, pentru că nu a avut o agendă precizată.

„O să vedem despre ce este vorba în discuţiile avute cu domnul ministru. Nu am avut o agendă de discuţii precizată şi ceea ce doreşte să discute ministrul cu şefii de parchete (…) Solicitările noastre sunt de dezvoltare instituţională în măsura în care vom continua ceea ce am început anul trecut. Atâta timp cât doar jumătate din ceea ce ne-am dorit s-a impus prin legea de modificare, urmează pe paşi fireşti ca DIICOT sĂ se dezvolte instituţional în continuare”, a spus Horodniceanu, la intrarea în sediul MJ.

Întrebat dacă la întâlnirea cu ministrul justiţiei crede că se va discuta şi despre o lege a amnistiei şi graţierii, Horodniceanu a spus că nu ştie pe ce coordonate va fi discuţia: „O sa trebuiască sa vedem exact dacă se pune problema în aşa mod. Deocamdată tot ce ştim, ştim din presă”.

La Ministertul Justiţiei a venit, în jurul oprei 12.00, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a declarat că întâlnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache va fi despre resursele Ministerului Public, buget şi chestiuni de logistică.

Şi procurorul general adjunct al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, participă la întâlnirea de la Ministerul Justiţiei, el declarând că speră ca bugetul pentru 2017 să îndeplinească cerinţele Ministerului Public.

„Nu avem în acest moment o sumă estimativă, vom discuta cu Ministerul Finanţelor. Prioritatea noastră în acest an este finalizarea lucrărilor de construcţie la diferite sedii ale parchetului din teritoriu şi dacă am putea un sediu secundar pentru DIICOT. Actualul sediu este insuficient, pentru că s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă, a crescut numărul de personal şi s-a înfiinţat serviciul tehnic", a spus Bogdan Licu, citat de News.ro.


Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, i-a "invitat" luni, pe procurorul general, Augustin Lazăr, pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi pe procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, la o discuţie, la sediul Ministerului Justiţiei, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Florin Iordache le-a adresat celor trei şefi de parchete invitaţia de a veni luni, la ora 12.00, la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii, au precizat sursele citate.

De altfel, ministrul Justiţiei anunţase încă de vineri că urmează să aibă o întâlnire cu procurorul general şi cu adjuncţii săi.

Iordache a spus atunci că nu crede că ar fi necesară revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, după înregistrările lui Sebastian Ghiţă, precizând că este o anchetă în derulare la Parchetul instanţei supreme, care va face cercetări în cazul acestor înregistrări.

"Este o anchetă în derulare la Parchetul General. Această discuţie o voi avea şi săptămâna viitoare, când mă văd cu procurorul general şi cu adjuncţii dumnealui. (…) Atât timp cât este o anchetă în derulare, pe care o are în acest moment Parchetul General, atât timp cât respectă prevederile legale, nu văd de ce (să fie revocat din funcţie procurorul-şef al DNA, n.r.)”, a spus Florin Iordache, întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi mai poate rămâne în funcţie după acuzaţiile lansate de Sebastian Ghiţă în mai multe înregistrări difuzate la televiziunea pe care o controlează.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe aceeași temă