Foști miniștri condamnați la închisoare. Codruț Sereș - șase ani, Zsolt Nagy - cinci ani

Data publicării:
codrut seres 5092715-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-2

Sentințele au fost pronunțate pe motiv că cei doi le-au transmis mai multor consultanţi străini informaţii confidenţiale despre companiile româneşti de stat. Consultanţii foloseau apoi aceste informaţii, așa încât corporaţiile internaţionale să participe cu mai multe şanse de câştig la privatizările din energie şi telecomunicaţii.

După mai multe amânări, fostul ministru al Economiei Codruț Sereș a fost condamnat astăzi la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și la șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete. Dacă verdictul se va păstra, Sereș va executa pedeapsa cea mai grea, adică aceea de șase ani pentru trădare.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, tot cu executare, pentru aderare la grup infracțional organizat.

Cazul datează de şapte ani, când au început cercetările, iar în instanță este din 2009. Codruţ Sereş şi Nagy Zsolt au fost acuzați că ar fi dezvăluit secrete de stat unor investitori străini, interesaţi de cumpărarea unor companii româneşti. Șase companii de stat aflate în proces de privatizare au fost implicate în întreaga afacere, iar acuzaţiile formulate de procurori au fost o premieră pentru istoria post-decembristă - trădare, subminarea economiei naţionale şi spionaj.

Cercetările în dosarul foştilor miniştri au început în 2006, după ce Serviciul Român de Informaţii a sesizat posibile ameninţări la securitatea economică a României, venite din partea unor consorţii internaţionale.  

În același dosar au fost judecați pentru spionaj economic și doi cetățeni străini, Vadim Benyatov și Stamen Stancev. Ulterior, acuzațiile s-au extins și asupra fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, și a fostului ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy. 

Practic, a susţinut acuzarea, a fost vorba despre o serie de licitaţii organizate de ministere pentru consultanţă în vederea privatizării unor societăţi de stat, precum Romtelecom, Romaero, Poşta Română sau Avioane Craiova. Procurorii spun că s-a încercat inclusiv influenţarea vânzării unui pachet de acţiuni la PETROM.  

Procesul în care Codruț Sereș și Zsolt Nagy au fost judecați pentru trădare prin transmitere de secrete și subminarea economiei naționale a început în 2009. În rețeaua prin care era făcut schimbul de informații a făcut parte și cetățeanul ceh Michal Susak, condamnat marți la patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional și la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj.

Consultatul englez de origine română Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, a primit o pedeapsa asemănătoare cu cea cehului.

Decizia instanței supreme nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecatori al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri