Fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, eliberat după ce s-a calificat ca tâmplar în penitenciar

Data publicării:
bunea stancu 1

 

Gheorghe Bunea Stancu a fost încarcerat în aprilie 2015, după ce a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie, în dosarul “Mită la PSD”, şi a fost eliberat condiţionat miercuri 10 august 2016, din Penitenciarul Focşani, după ce a stat un an şi patru luni în detenţie.

Decizia a fost luată de Tribunalul Vrancea, care a menţinut hotărârea luată în 20 iulie de Judecătoria Focşani, procurorii nereuşind să convingă instanţa că Bunea Stancu mai trebuie să stea în detenţie pentru ca scopul educativ şi preventiv al pedepsei să fie atins. 

Magistratul de la Judecătoria Focşani arăta, în motivarea deciziei de liberare condiţionată, document obţinut de News.ro, că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila s-a calificat, cât a stat în detenţie, în meseria de tâmplar şi a câştigat 93 de zile prin muncă, ce îi vor fi scăzute din pedeapsă.

Astfel, "instanţa reţine că există suficiente premise că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru reeducarea petentului care şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, scopul educativ şi preventiv al pedepsei fiind atins". 

Magistratul a considerat că "din comportamentul avut pe timpul detenţiei, condamnatul a demonstrat că îşi însuşeşte scopul educativ şi preventiv al acesteia, aşa încât să poată fi reintegrat în societate".

Mai mult, judecătorul a arătat că până şi procurorul DNA Galaţi a solicitat admiterea cererii, având în vedere caracterizările depuse la dosar şi calculul zilelor de închisoare efectuate, prezentate de Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Focşani.

Avocatul lui Bunea Stancu a arătat că acesta a executat, cu tot cu munca depusă, 562 de zile, nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei şi a fost recompensat de şase ori. În plus, Bunea Stancu a participat la diferite concursuri, emisiuni şi redactări de reviste.

Fostul preşedinte al CJ Brăila a fost găsit vinovat de instanţă, în aprilie 2015, şi condamnat la trei ani de închisoare pentru că, în 2009, când era lider al organizaţiei judeţene PSD Brăila, s-a folosit de această funcţie ca să obţină un milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, încălcând legea finanţării partidelor politice. Banii urmau să fie folosiţi pentru susţinerea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană.

În vara anului trecut, Bunea Stancu a fost trimis în judecată într-un alt dosar privind finanţarea ilegală a unor cluburi sportive, fiind acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată, alături directorul economic al CJ Brăila de la vremea resoectivă, Alina Rusu.

Fostul şef al CJ Brăila mai are încă un dosar în care a fost trimis în judecată, în care este acuzat de favorizarea unor firme la licitaţii privind atribuirea unor lucrări, cu un prejudiciu de aproape trei milioane de lei. 

sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri