Exclusiv Gorghiu: Ministerul Justiţiei, dat în judecată de magistraţi în 22.800 de dosare pentru drepturi salariale. Le pierdem pe majoritatea

Data actualizării: Data publicării:
Statuie reprezentand Justitia
Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii clujeni, după ce a lucrat ca arhitect timp de 11 ani, deşi avea o diplomă falsă. Foto: GettyImages

Ministerul Justiţiei a fost chemat în instanţă, în perioada 2008 - 2022, în peste 22.800 de dosare înaintate de magistraţi şi care vizau diferite drepturi salariale. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus, joi seară, la Digi24, că ministerul pierde majoritatea acestora procese.

„Din ianuarie 2008 până la sfârşitul anului 2022, Ministerul Justiţiei a fost în calitate de pârât în dosare cu magistraţi, adică magistraţi care şi-au cerut drepturile salariale în justiţia românească, judecându-se cu Ministerul Justiţiei”, a spus Alina Gorghiu la emisiunea „Jurnalul de Seară” realizată de Cosmin Prelipceanu.

Aceasta a precizat că sunt peste 22.800 de acţiuni în care Ministerul Justiţiei a fost chemat în judecată în calitate de pârât.

„Le pierdem pe majoritatea”, a afirmat Gorghiu.

Supărați că ar putea rămâne fără pensii speciale, mii de magistrați fac grevă. Pensia medie în justiție e 21.000 de lei

Peste 3.000 de judecători și procurori au protestat față de reforma pensiilor speciale. Magistrațiiau declarat că se vor ocupa doar de dosarele urgente.

Conform datelor de la Casa de Pensii, în România sunt peste 5.200 de pensionari din sistemul judiciar, iar pensia medie este de 21.000 de lei.

ÎCCJ atacă legea pensiilor speciale la Curtea Constituţională

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, într-un comunicat de presă, că va contesta la Curtea Constituțională în întregime legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.

Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri