Horodniceanu: Niciun dosar în lucru la DIICOT nu va fi declinat în urma reorganizării

Data publicării:
daniel horodniceanu diicot agerpres_8138148
Daniel Horodniceanu. Foto: Agerpres

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, că niciun dosar aflat în lucru la DIICOT, în acest moment, nu va fi declinat, ca urmare a adoptării de către Guvern a ordonanţei prin care Direcţia este reorganizată, urmând să nu mai ancheteze evaziunea fiscală. Horodniceanu a precizat că DIICOT va fi organizată precum Parchetul instanţei supreme şi DNA, pe secţii şi servicii, scrie News.ro.

daniel horodniceanu diicot agerpres_8138148
Foto: Agerpres

„Reorganizarea DIICOT vine firesc având ca puncte de plecare proiectul de management în care spuneam că voi idenitifca instrumentele de care instituţia are nevoie pentru dezvoltare. Cum spuneam, făcusem o analiză pe necesităţi privind Direcţia, ce au fost puse într-un proiect de lege încă din 2015. Nu toate instrumentele identificate sunt azi în ordonanţa de urgenţă ce modifica legea”, a declarat, joi, procurorul şef al DIICOT.

El a precizat că este mulţumit de ordonanţa aprobată, miercuri, de Guvern, deşi „se putea mai mult”.

„Evident că suntem mulţumiţi şi e un pas spre dezvoltare. A fost un efort susţinut al ministrului Justiţiei şi al echipei sale. Nu toate celelalte ministere au înţeles necesitatea. În acest moment, ce mai trebuie făcut va fi pe agenda factorilor de decizie ai statului român. Suntem mulţumiţi cu această modificare. Se putea mai mult, iar pe viitor vom recupera din instrumentele necesare. DIICOT va fi organizat precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA, pe secţii şi servicii”, a adăugat Horodniceanu.

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că niciun dosar de evaziune fiscală aflat în lucru la DIICOT nu va fi declinat ca urmare a adoptării ordonanţei de urgenţă, în acest moment existând, la nivelul Direcţiei, 350 de astfel de dosare, dintre care 74 cu un prejudiciu mai mare de 20 de milioane de euro.

„Niciun dosar aflat în lucru la acest moment la DIICOT nu va fi declinat. Este şi o modificare a Legii 535 (privind prevenirea şi combaterea terorismului, n.r.). România este o ţară de tranzit... Nu a fost voinţa DIICOT-ului de modificare a competenţei. Vom face o analiză, iar peste un an vom vedea cum se derulează lucrurile. Acum sunt 350 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 de milioane de euro”, a precizat Daniel Horodniceanu.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care DIICOT va fi organizată după noi reguli şi i se modifică unele din competenţe, astfel încât va cerceta mai multe infracţiuni conexe terorismului, dar nu se va mai ocupa de fapte care se întorc în competenţa Parchetului instanţei supreme, printre ele aflându-se şi evaziunea fiscală.

Reorganizarea DIICOT prin OUG este motivată prin înmulţirea numărului de infracţiuni asociate terorismului, criminalităţii organizate sau a celei informatice.

„Conform raportului de activitate pe 2015 al DIICOT, numărul de 22.025 de cauze de soluţionat reprezintă o creştere cu 22,26% (o medie de circa 118 dosare/procuror), fiind soluţionate 11.702 cauze, în creştere cu 28,27% faţă de 2014. Privind numărul de 17.291 de persoane cercetate (în creştere cu 13% faţă de 2014), au fost întocmite 1.156 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei (3.892 inculpaţi/1.506 arestaţi), reprezentând o creştere de 6,74% faţă de 2014, respectiv o creştere de 12,42% în ceea ce priveşte numărul inculpaţilor trimişi în judecată”, precizează Guvernul.

În privinţa combaterii terorismului, noi fapte sunt socotite infracţiuni.

„Deplasarea unei persoane, de pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau de pe teritoriul căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa, spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetăţean sau rezident este, în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste se va sancţiona cu închisoarea de la 5 la 12 ani, iar tentativa infracţiunii se pedepseşte”, prevede textul Ordonanţei.

Incriminarea acestor fapte reprezintă transpunerea în legislaţia românească a Convenţiei Consiliului Europei pentru combaterea terorismului.

De asemenea, Guvernul a decis că procurorul şef conduce DIICOT ajutat de doi procurori şefi adjuncţi şi de doi consilieri.

Procurorului şef al DIICOT îi sunt conferite prerogative în organizarea internă a Direcţiei, recrutarea personalului, evaluarea, numirea sau revocarea procurorilor în/din cadrul Direcţiei, pentru a fi consolidată capacitatea funcţională a acestei instituţii, ca structură specializată, raportată la particularităţile anchetelor pe care le desfăşoară. El exercită control direct asupra procurorilor din subordine, prin evaluare anuală, dar şi prin numire sau revocare a acestora, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În al treilea rând, a fost suplimentată schema de personal cu 17 funcţii de specialişti pentru prelucrarea de date, indicii şi informaţii pentru instrumentarea dosarelor de spălare de bani.

Ministrul de Justiţie, Raluca Prună a anunţat că a fost modificată şi zona competenţelor materiale ale DIICOT.

„Am eliminat competenţa DIICOT în urmărirea anumitor infracţiuni, bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerşetoria, exploatarea cerşetoriei şi, cel mai important, evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că evaziunea fiscală este o chestiune de interes naţional, strategic, iar împărţirea competenţelor între parchetele obişnuite şi o instituţie specializată cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai bune rezultate. Ne-am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competenţa unui singur tip de parchete, altele decât cele specializate astfel încât să putem vedea într-un termen scurt rezultate mai bune în ceea ce priveşte combaterea acestui fenomen”, a declarat Raluca Prună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri