Kovesi, în fața judecătorilor de la Curtea Supremă. S-a judecat o acțiune disciplinară inițiată de Inspecția Judiciară

Data actualizării: Data publicării:
kovesi audiere parchet iesire inquam octav ganea 20190215144532_OGN_3205-01
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) unde s-a judecat contestaţia Inspecţiei Judiciare la una dintre acţiunile disciplinare formulate şi respinse de Consiliul Superior al Magistraturii. ”CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară”, a spus Kovesi afirmând, însă, că aşteaptă decizia instanţei în această chestiune.

„Astăzi s-a judecat una dintre acţiunile disciplinare care a fost finalizată de către CSM. CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară, este vorba despre un control pe care l-am dispus în cadrul DNA. Printre alte activităţi dispuse, am dispus ca un consilier care avea calitatea de judecător, dar era detaşat la DNA, să facă o evaluare pe aspecte de jurisprudenţă, având în vedere că era o practică judiciară neunitară în interiorul insttuţiei. Cam aceasta este abaterea disciplinară, o să vedem soluţia”, a spus Kovesi, la ieşirea din sediul ICCJ.

Întrebată dacă se teme de răspunsul instanţei la contestaţia Inspecţiei Judiciare, Kovesi a răsuns: „Este vorba de o decizie luată cu unanimitate de Secţia pentru procurori, aşteptăm să vedem decizia instanţei”. „Cei de la Inspecția Judiciară au făcut o acţiune netemeinică, în contradicție cu probele pe care chiar ei le-au administrat”, a adăugat Kovesi.

Întrebată de jurnaliști dacă a auzit acuzații privind anumite presiuni făcute asupra procurorului de la Timişoara care s-a sinucis, Kovesi nu a comentat și a transmis doar „Dumnezeu să-l ierte!”.

Secţia pentru procurori a CSM a respins până acum două acţiuni disciplinare împotriva lui Kovesi. 

Într-unul dintre cazuri, i se imputa că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară.

O altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi a fost declanşată în aprilie 2018, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În 13 iunie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară în acest caz. Inspecţia Judiciară a contestat la ICCJ hotărârea CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri