Laura Georgescu este urmărită penal

Data publicării:
laura georgescu CNA mediafax

(Laura Georgescu - FOTO Mediafax)

ACTUALIZARE 11.20. DNA precizează într-un comunicat de presă, că Laura Georgescu a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu.

„La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV.

După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, preşedinte C.N.A., în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancţionat.

Potrivit datelor rezultate în urma efectuării de acte de urmărire penală, după aflarea deciziei de retragere a licenţei postului TV, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează societatea comercială deţinătoare a postului TV, a fost îndrumată de Iorga Narcisa, membru CNA, suspectă în cauză, să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai C.N.A. urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului TV intenţionau să o formuleze. Iorga Narcisa a indicat ce oameni politici ar trebui accesaţi şi capacitaţi, pentru ca aceştia, l-a rândul lor să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc.

Urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa.

În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe suspecta Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional.

La rândul său, Georgescu Laura a fost numită ca membru al C.N.A. din postura de reprezentant propus de către Guvern, fiind aleasă cu voturile partidului în a cărui structură de conducere se regăseşte parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a C.N.A..
Prin acţiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii C.N.A”. 

ACTUALIZARE 10.19. „Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, mi s-a prezentat acuzaţia de abuz în serviciu şi mi s-a adus la cunoştinţă că pot aduce probe”, a declarat Laura Georgescu, la ieşirea din sediul DNA.

Întrebată dacă îşi va da demisia de onoare ea a răspuns: „Nici vorbă”.


În acest dosar, ieri, au mai fost puşi sub învinuire Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga estea cea care l-ar fi instigat pe Viorel Hrebenciuc să-și exercite influența politică pentru a obține avantaje în favoarea televiziunii ce era controlată prin intermediari de Gheorghe Ștefan.

Totodată, pus sub urmărire penală, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, este acuzat că a intervenit la CNA în favoarea primarului din Piatra Neamț. Intervenţia ar fi avut loc în momentul în care Gheorghe Ștefan a cerut prelungirea unei licențe de televiziune. 

Deputatul PPDD Liliana Mincă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, a depus o plângere în luna iulie la adresa Laurei Georgescu, după ce în presă au fost difuzate înregistrări audio în care şefa CNA foloseşte un limbaj licenţios şi face referire la anumite practici, pentru obţinerea de sponsorizări cu logistică în favoarea Consiliului. Plângerea are ca obiect infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

În plângere sunt menţionate şi fragmente din înregistrările cu Laura Georgescu, în care aceasta face referire la o posibilă sponsorizare sau donaţie a unor laptopuri pentru Consiliu.

În respectivele înregistrări, preşedintele CNA vorbeşte despre protecţia de care s-ar bucura unele televiziuni. Iar numele şefului Comisiei de Cultură din Senat apare pe înregistrări.

M-a forţat jigodia de Georgică Severin să le dau lor cuvântul. Pe boul de Ghiţă şi pe România TV să-i acopăr şi să nu profit? Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de (n.red: Sebastian) Ghiţă şi pe România TV să-i acopăr, şi tu nu profiţi de... aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu' atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?”, a spus Laura Georgescu, potrivit înregistrărilor.

În altă înregistrare Laura Georgescu vorbeşte despre obţinerea unor sponsorizări pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Laptopuri nu ne sponsorizaţi şi pe noi? Nu ne faceţi şi nouă o donaţie? 5 bucăţi! Ăla e un jaf, frate, să mor eu, e la preţ de piaţă! (...) Lăsaţi, lăsaţi, făceţi-vă că ştiţi ce vreau! Să dea nişte laptopuri. (...) Sunt tâmpită, mă, să iau laptopuri pe bani pentru instituţie, mă, când putem să le luăm altfel, mă, am atâţia oameni care-mi sunt datori, nu pricepi ce-ţi explic? E păcat de Dumnezeu, mă! Nu suport să iau bani din instituţie să rezolv problemele”, a mai spus șefa Consiliului Național al Audiovizualului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri