Grațiere pentru corupți. Dragnea: Dezaprob categoric

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea fb

Președintele PSD Liviu Dragnea reacționează pe Facebook la votul dat azi în Comisia Juridică a Senatului pe amendamentul care permite grațierea persoanelor condamnate pentru mită și trafic de influență.

Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Poziția lui Liviu Dragnea pe acest subiect nu este nouă. Șeful PSD spunea și la începutul lunii martie că nu susține o astfel de măsură și că Șerban Nicolae nu a avut girul partidului când a propus grațierea corupților.

Eu nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun și acum Guvernului și ministrului Justiției: doar legea grațierii nu rezolvă problema (...). Trebuie conceput un plan complex pentru rezolvarea problemelor. (...) Nici nu cred că este o grabă foarte mare pe această lege, deoarece doar această lege nu rezolvă problema care a stat la baza dezbaterilor. Oricine poate depune amendamentele, oricum este cale lungă până la decizia finală”, declara președintele PSD, Liviu Dragnea, pe 7 martie.

Și premierul Sorin Grindeanu a spus astăzi, după votul din Comisia juridică a Senatului, că nu susține acest amendament.

Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Și președintele Klaus Iohannis s-a declarat „neplăcut surprins” de acest vot.

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 voturi „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu-Tit Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea. Ca urmare, cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

În urma acestui vot, peste 1.000 de oameni s-au adunat la un protest în Piața Victoriei.  Astfel de manifestații au avut loc în mai multe orașe din țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri