Legile justiției. Reacția lui Dragnea după conferința comună Iohannis-Juncker

Data actualizării: Data publicării:
180108_CEX_PSD_017 dragnea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat declarațiile făcute astăz, la Bruxelles, de președintele Klaus Iohannis și șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe tema modificărilor aduse legilor justiției. În opinia sa, este un punct de vedere comun, pentru că „toată lumea de bună credință” dorește ca independența justiției să nu fie afectată.

180108_CEX_PSD_017 dragnea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Am apreciat foarte mult ce a spus președintele Iohannis, am același punct de vedere. De fapt, și dl Juncker a spus, poate cu alte cuvinte, același lucru. Legile justiției vor fi puse în acord cu deciziile CCR – sunt deja două legi care au ieșit de la Curte și care se întorc în Parlament. Va urma și a treia lege, o să vedem ce decide CCR”, a spus Liviu Dragnea.

Susțin același punct de vedere că asta e o problemă care ține de România și pe care trebuie să o rezolvăm aici. Sigur vom găsi, nu avem de ce să nu găsim o soluție pentru ca punctele de vedere comune, pe care și noi le avem și înțeleg că toată lumea de bună credință de le are, și anume să nu fie afectată independența justiției și bunul mers al actului de justiție să fie întărit, deci nu văd de ce am avea puncte de vedere diferite”, a adăugat el.

Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi, la Bruxelles, că este optimist în privința deznodământului pe care îl vor avea legile justiției. Șeful statului a spus că este mai degrabă „preocupat”, nu neapărat „îngrijorat” de rezultatul cu care se va solda în cele din urmă demersul legislativ și a dat asigurări că va lupta pentru menținerea independenței justiției.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus la declarațiile comune cu Iohannis că în acest moment sistemul judiciar din România funcționează, dar că CE nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept.

El a lansat de asemenea un avertisment în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și ridicarea Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), legându-le de modificarea legislației din domeniul justiției.

„Dacă legile (justiției, n.r.) din România rămân în forma adoptată de Parlament, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea României la Schengen se vor pune în alți termeni”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri